​Matkakustannukset

Voit hakea Kelasta korvausta, kun olet matkustanut terveyskeskukseen, yksityiselle lääkärille, sairaalaan tai kuntoutuslaitokseen.

Voit valita itse hoitopaikkasi kaikista Suomen terveysasemista ja erikoissairaanhoidon yksiköistä. Kela korvaa kuitenkin sairauden vuoksi tehdyt matkat yleensä lähimpään hoitopaikkaan.

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin.

Kela maksaa korvausta yleensä halvimman matkustustavan mukaan, eli yleensä se tarkoittaa matkaa junalla tai bussilla. Jos joudut käyttämään omaa autoa, saat siitä kilometrikorvauksen, joka on 0,20 euroa kilometriltä.Taksimatkat


Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla pitää olla hoitolaitoksen selvitys taksin käytön tarpeellisuudesta. Kela voi korvata taksin käytöstä aiheutuneita kustannuksia oman selvityksesi perusteella siltä osin matkaa, missä julkisia liikenneyhteyksiä ei ole käytettävissä.

Kun sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa matka Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella aina numerosta 0800 120 001. Puhelu on ilmainen.

Kun tilaat matkan keskitetystä tilausnumerosta, saat matkakorvauksen heti taksissa, ja maksat vain omavastuun. Jos tilaat taksin muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, et saa matkasta Kela-korvausta.

Jos tiedät vastaanottoajan, tilaa matka viimeistään edellisenä päivänä kello 14 mennessä. Voit tilata samalla kertaa kaikki matkat, jotka sinun on määrä tehdä seuraavien kahden viikon aikana.

Samassa kyydissä voi olla muitakin asiakkaita. Näytä Kela-korttisi ennen taksimatkan alkua.

Kela maksaa korvausta myös saattajan matkakuluista, jos terveydenhuollon henkilökunta arvioi, että tarvitset saattajaa. Saattajan kuluja korvataan, kun matkustatte yhdessä. Jos saattaja matkustaa yksin, Kela voi korvata hänen matkansa vain silloin, kun matka alkaa tai päättyy sinun kotiisi. Saattaja voi tehdä paluumatkan yksin, jos jäät hoitoon sairaalaan.

Alle 16-vuotialla tai vaikeasti sairaalla lapsella on oikeus vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön. Kela voi myöntää sinulle oikeuden vakiotaksiin myös harkinnan perusteella.

Korvaus yöpymisestä

Jos joudut yöpymään matkallasi, voit saada Kelasta yöpymisrahaa. Se on enintään 20,18 euroa vuorokaudessa vuonna 2018.

Matkojen omavastuu

Omavastuuosuus yhteen suuntaan tehdystä matkasta on 25 euroa vuonna 2018. Matkakorvaus maksetaan matkan omavastuun ylittävästä osuudesta.

Hae korvausta myös maksamistasi, alle omavastuun jääneistä kustannuksista, koska ne kerryttävät vuotuista omavastuuosuuttasi. Jos matkakustannukset ovat vuodessa yli 300 euroa (vuonna 2018), Kela maksaa ylittävän osan kokonaan.

Lisätietoja

Saat lisätietoja matkakustannuksista Kelan verkkosivuilta.
Tällä sivulla on käytetty suoria lainauksia Kelan julkaisemasta oppaasta "Terveys ja kuntoutus - Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi." Suoriin lainauksiin on saatu lupa Kelan viestinnältä. (Kelan viestintä 2017.) 

Jos haluat lukea Terveys ja kuntoutus - oppaan kokonaan, voit ladata sen koneellesi tästä. Tietokoneellasi täytyy olla ohjelma, jolla voi lukea ja tulostaa PDF-muodossa olevia oppaita. Voit ladata ilmaisen ohjelman koneellesi tästä. 

Päivitetty: 2.7.2018 7:56