​Yleissairaalapsykiatrian yksikössä aloitetaan Transkraniaalinen magneettistimulaatiohoito

Psykiatrisen hoidon toimialueella ollaan aloittamassa Transkraniaalinen magneettistimulaatiohoitojen antaminen keskussairaalassa yleispsykiatrian yksikössä. Hoitoihin liittyvää ohjeistusta henkilökunnalle valmistellaan ja se toimitetaan mahdollisimman pian.

Depression Käypä hoito-suosituksen mukaan TMS on turvallinen ja vähän haittavaikutuksia aiheuttava depression hoitomuoto, jonka teho akuuttivaiheessa vastaa masennuslääkkeen tehoa. TMS tehoaa myös lääkeresistenttiin depressioon.

Aivojen magneettistimulaatiossa annetaan kallon läpi nopeasti muuttuva voimakas magneettipulssi. Navigaation avulla saadaan stimulaatiokohta paikannettua tarkasti.

Lääkeresistentin masennuksen esiintyvyys väestössämme on noin 1 %. Sitä hoidetaan Suomessa liian passiivisesti, mikä lisää työkyvyttömyyseläkkeiden määrää. Lääkeresistentin masennuksen hoito suunnitellaan kullekin potilaalle yksilöllisesti. Yksi käyvistä hoidoista on sarjamagneettistimulaatio (rTMS).

Nykytiedon mukaan on syytä uskoa, että sarjamagneettistimulaation aiheuttama aivojen muovautuvuuden lisääntyminen parantaa samanaikaisen psykoterapian tehoa.

Lääkeresistentin masennuksen hoidossa sarjamagneettistimulaatiota annetaan tavallisesti 1−2 kertaa päivässä kaikkiaan 20−40 kertaa. Sitä voidaan antaa myös ylläpitohoitona joko tasaisesti 1−2 kertaa viikossa tai ryvästettynä siten että kerran kuukaudessa annetaan useita hoitokertoja esimerkiksi yhden viikonlopun aikana.

 Sarjamagneettihoito tehoaa erityisesti nuoriin, ja sitä voidaan yhdistää muihin masennuksen hoitomuotoihin (ei ECT). Epilepsia on suhteellinen vasta-aihe. TMS kuuluu myös kliinisen neurofysiologian diagnostisiin menetelmiin ja sitä käytetään myös kivun ja tinnituksen hoidossa.

 

Käyttösuunnitelmien jalkautustilaisuus psykiatrisen hoidon toimialueella 9.1.2015 klo 14−15.30

Vuosittainen Psykiatrisen hoidon toimialueen käyttösuunnitelmien jalkautustilaisuus pidetään perjantaina 9.1. klo 14−15.30 Harjavallan sairaalan Auditoriossa.

Kahvitarjoilu alkaa klo 13.30. Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan Virpi Kallioniemelle 7.1. mennessä.

Tilaisuuden ohjelma:

Avaus: sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto

Arvomme SATSHP:ssa: työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa

Sairaanhoitopiirin vuoden 2015 yhteistoimintamenettelyn toteuttaminen: palvelussuhdepäällikkö Kaisa Kausto-Uski

Psykiatrian toimialueen vuoden toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: toimialuejohtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu, vastuualuejohtajat Auli Laakso-Santavirta, Petteri Multimäki ja Yrjö Lähteenlahti

Psykiatrian kehittämis- ja tutkimusyksikön info: ylilääkäri Max Karukivi

Keskustelua​


Psykiatrisen hoidon toimialue toivottaa työntekijöilleen rauhallista joulua sekä hyvää uutta vuotta 2015

Kiitos kuluneesta vuodesta. Moni työyksikkö on läpikäynyt raskaiksi koettuja muutoksia. Olemme kuitenkin näin pystyneet pääsemään tavoitteisiimme myös taloudellisesti. Ensi vuonnakin tarvitaan uudistuksia, mutta selviämme, kun teemme oikeita asioita yhdessä. Levollisia pyhiä ja onnea vuodelle 2015! 

toimialuejohtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu

Päivitetty: 10.12.2014 14:07