​​Läheisryhmä Potkuri aloittaa kokoontumiset maaliskuussa    

Uusi päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien potilaiden läheisille suunnattu vertaisryhmä aloittaa 3.3.2015. Suljettu ryhmä kokoontuu päihdepsykiatrian poliklinikan tiloissa kahden viikon välein yhteensä seitsemän kertaa. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki ne, joiden läheiset ovat tällä hetkellä tai ovat olleet hoidossa, missä tahansa psykiatrian yksikössä.

Ryhmään ilmoittautumisia vastaanotetaan 27.2.2015 saakka. Muistathan tarjota potilaiden läheisille tukea aktiivisella otteella.

Lisätietoa ryhmästä antavat päihdepsykiatrisen poliklinikan työntekijät sairaanhoitoja Kirsti Juhola p. 044 707 4588, sairaanhoitaja Sari Väisänen p. 044 707 9421 ja sosiaaliohjaaja Kirsi Viitala p. 044 707 4590.


Psykiatrian kesäkoulu starttaa jälleen kesäkuussa

Psykiatrisen hoidon toimialueen kehittämä ja lanseeraama Psykiatrian kesäkoulu lääketieteen opiskelijoille järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Kaikki jaossa olleet kesäkoulupaikat saatiin tänäkin kesänä täyteen. Kiinnostus kesäkoulua kohtaan on kasvanut opiskelijoiden keskuudessa vuosi vuodelta, ja siksi paikat vuoden 2015 kesäkouluun alkoivat täyttyä jo keväällä 2014.

Edellisvuosien tapaan kesäkoululaiset työskentelevät kesä-heinäkuun osastoilla ja poliklinikoilla. Kesäkuun ensimmäiset kaksi päivää on varattu kaikille yhteiseen perehdyttämiseen Harjavallan sairaalassa huolimatta siitä, missä heidän varsinainen työskentelypisteensä kesän aikana on. Yhteisperehdytyksen on havaittu olevan tehokkain tapa perehdyttää kesäkoululaiset uuteen työskentely-ympäristöön, toimialueemme käytäntöihin sekä tietojärjestelmiin.

 

Kanta-palveluiden laajuus jo merkittävä - asiakkaat maksavat vain ylläpidosta ja tuesta

Kanta-palvelujen käyttöönotot ovat edenneet hyvin. Julkisella sektorilla sähköinen resepti otettiin käyttöön vuosina 2010–2013. Kaikki apteekit ovat käyttäneet sähköisen reseptin palvelua jo vuodesta 2012 lähtien. Suuri osa yksityisen terveydenhuollon toimijoista on myös jo mukana. Sähköinen resepti on jo yli 4,2 miljoonalla kansalaisella. Käyttäjien kokemukset ovat olleet myönteiset. Sähköinen resepti tulee kaikille pakolliseksi viimeistään 1.1.2017.

Kuluvan vuoden aikana myös potilaan terveystietoja on ryhdytty tallentamaan Potilastiedon arkistoon kaikissa sairaanhoitopiireissä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tällä hetkellä Potilastiedon arkistossa on jo 2,9 miljoonan kansalaisen potilastietoja.

Kanta-palveluilla tuetaan terveydenhuollon palveluprosesseja ja tiedonhallintaa. Uusien kansallisten toimintamallien avulla tavoitellaan myös säästöjä karsimalla päällekkäisiä toimintoja tai työvaiheita. Kanta-palvelujen käyttöönoton myötä potilaan terveystiedot ovat potilaan luvalla saatavissa organisaatiosta riippumatta. Kanta helpottaa toiminnallisten muutosten toteuttamista ja yhtenäistää käytäntöjä.


Kanta-palvelujen asiakkaita ovat terveydenhuollon palvelujen tuottajat, apteekit ja kansalaiset

Terveydenhuollon palvelujen tuottajat ja apteekit liittyvät Kanta-palvelujen käyttäjiksi antamallaan sitoumuksella ja maksavat käyttämistään palveluista käyttömaksuja. Liittymisestä ja asiakasmaksuista säädetään lainsäädännössä. Vuosittain käyttömaksujen määrä säädetään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella. Kanta-palvelujen kehittämisprojektit ja uusien palvelujen rakentaminen rahoitetaan valtion budjetista. 

Vuonna 2015 kunnat ja kuntayhtymät maksavat Kanta-palvelujen käyttömaksuna 1,568 euroa per asukas. Yksityisen terveydenhuollon käyttömaksu on 0,243 € jokaisesta yksityisen terveydenhuollon palvelujen antajan laatimasta sähköisestä lääkemääräyksestä. Apteekkien käyttömaksu on 0,053 € jokaisesta apteekin ja sen sivuapteekkien toimittamasta sähköisestä lääkemääräyksestä. Käyttömaksuilla katetaan Kanta-käyttöympäristöjen elinkaarikustannuksia.Päivitetty: 11.5.2015 14:12