Tuki, hyvinvointi ja apuvälineet

Kun syöpä todetaan, se pysäyttää aina. Sekä sinulle että läheisillesi voi tulla mieleen paljon kysymyksiä. Siksi on tärkeää, että saat tukea jo ennen hoitoa, hoidon aikana ja vielä hoidon jälkeenkin.

Syöpä on vakava sairaus ja se voi ahdistaa ja pelottaa. Tarvittaessa lääkäri voi tehdä lähetteen psykiatrian poliklinikalle, jossa voit keskustella tuntemuksistasi psykiatrin, psykologin tai psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. 

Kaikki potilaat, joilla on alaikäisiä lapsia, ohjataan sosiaalityöntekijän luo. Syöpätautien poliklinikalla ja sädehoitoyksikössä on käytössä Lapset puheeksi –menetelmä. Sen tarkoituksena on tukea vanhemmuuttasi ja lastesi kehitystä. Olet esimerkiksi voinut pohtia kuinka lapset pärjäävät kaiken tämän keskellä ja miten he ymmärtävät äidin tai isän sairastumisen. Lapset puheeksi –keskustelu on vapaaehtoista. Sosiaalityöntekijä huomioi lapset ja koko perheen, vaikka et haluaisikaan käydä Lapset puheeksi –keskustelua.

 

Apuvälineet

Syövän hoito voi aiheuttaa sinulle haittaa. Siinä tapauksessa sinulla on oikeus saada henkilökohtainen apuväline, jonka maksaa perusterveydenhuolto tai erikoissairaanhoito.

Tällaisia apuvälineitä syöpäpotilaalle ovat esimerkiksi

  • rintaproteesi rintaleikkauksen jälkeen
  • peruukki, kun hiustenlähtö johtuu syöpähoidoista 
  • tukihiha tai tukisukka, jos raajan pitkäaikainen turvotus johtuu syövästä tai sen hoidosta.

Lisätietoa henkilökohtaisista apuvälineistä saat omasta hoitopaikastasi.

 

Tukipalvelut

Voit saada monenlaista tukea ja apua asiantuntijoilta. 

Kuntoutusohjaaja auttaa sinua pitämään yllä toimintakykyäsi  ja tukee itsenäistä selviytymistäsi. 

Sosiaalityöntekijä neuvoo sosiaaliturvaan ja sosiaalipaluihin liittyvissä asioissa, ja kertoo muista mahdollisista etuuksista. Hän voi auttaa sinua myös esimerkiksi täyttämään hakemuksia. 

Monipuolinen ruokavalio ja kevyt liikunta auttavat sinua jaksamaan ja voimaan hyvin. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa

Seksuaalineuvojalta saat neuvoja ja ohjausta erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Voit kysyä lisää henkilökunnalta.

Hengellisistä asioista voit keskustella sairaalapapin kanssa. Hän on tukenasi, kun sairastuminen mietityttää, pysäyttää ja pelottaa. Aina sairaudelle ei välttämättä löydy sanoja, mutta sairaalapappi on tukenasi myös silloin.

 

Hyvinvointi

Hyvinvointisi on tärkeä asia. Voit itse vaikuttaa hyvinvointiisi monin tavoin. Lisäksi asiantuntijat auttavat sinua.

Tupakoimattomuus tai tupakoinnin lopettaminen on tärkeä osa syövän ehkäisyä ja hoitoa. Tupakointi heikentää syövän hoidon tehoa. Sairaalan henkilökunta voi auttaa sinua tupakoinnin lopettamisessa.

Tarvitsetko apua alkoholin käytön tai päihteiden käytön lopettamisessa? Voimme tarvittaessa kääntyä riippuvuuksiin erikoistuneen asiantuntijan puoleen. Alkoholin ja päihteiden käytön lopettaminen on tärkeää, sillä esimerkiksi solunsalpaajahoidot ja alkoholi eivät sovi yhteen. Solunsalpaajat ja alkoholi rasittavat molemmat maksaa ja heikentävät yleistä vointia. 
 

Vertaistuki

Kun sairastut vakavasti, voit saada vertaistuesta voimaa. Vertaistuki on kokemusten vaihtoa. Vertaistuessa samankaltaisia elämäntilanteita läpikäyneet ihmiset tukevat toisiaan.

Syöpäyhdistyksillä ja potilasyhdistyksillä on vapaaehtoisia tukihenkilöitä, jotka tukevat ja auttavat syöpään sairastunutta tai hänen läheisiään. Voit lukea tukihenkilöistä lisää Satakunnan syöpäyhdistyksen verkkosivuilta. 

Yhdistykset järjestävät myös erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja ja virkistyskursseja.

Jos kaipaat lisää tukea, kerro siitä rohkeasti sinua hoitavalle lääkärille tai hoitajalle.

Päivitetty: 3.7.2017 7:28