Vastasyntyneen pään magneettitutkimus

Lisätietoja

SataDiag

​Vastasyntyneen pään magneettitutkimus

Magneettitutkimuksella saadaan tarkkoja kuvia elimistöstä radioaaltojen ja magneettikentän avulla ilman röntgensäteilyä. Yleensä pään magneettitutkimus tehdään lähinnä pienille keskosille. Tutkimus tehdään yleensä niihin aikoihin, kun vauvan olisi lasketun ajan mukaan pitänyt syntyä. Magneettitutkimus voidaan tehdä myös muusta syystä.

Tutkimus kestää noin 30–60 minuuttia. Sen aikana otetaan muutamien minuuttien pituisia kuvasarjoja. Osastolta hoitaja on vauvan mukana tutkimushuoneessa koko tutkimuksen ajan. Tutkimus tehdään hyvin ilmastoidussa putkimaisessa laitteessa.

Vauvan on maattava koko tutkimuksen ajan mahdollisimman rauhallisesti ja liikkumatta paikallaan. Tästä syystä annamme vauvalle yleensä maitoa juuri ennen tutkimusta, jotta vauva olisi tyytyväinen ja nukkuisi tutkimuksen aikana. Vauva saa myös yleensä rauhoittavaa lääkettä noin puoli tuntia ennen tutkimusta. 

Tule vauvan kanssa osastolle (LASO2) muutama tunti ennen tutkimusta. Pään magneettitutkimus tehdään kuvantamisen yksikössä. Tutkimuksen jälkeen vauvaa tarkkaillaan osastolla muutaman tunnin ajan. Voit kotiutua vauvan kanssa, kun hän on hyvin hereillä, virkeä ja syönyt hyvin.

Vastaus magneettitutkimuksesta  tulee aikaisintaan viikon kuluttua. Saat siitä joko kirjevastauksen kotiin tai lääkäri soittaa vastauksesta sinulle.

Mikäli tutkimusaika ei sovi tai sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, ota yhteyttä osastolle. Jos vauvasi on esimerkiksi kuumeinen, nuhainen tai muuten kipeä, tulee tutkimusajankohtaa siirtää.

Voit myös tulostaa tämän saman ohjeen itsellesi: Pään magneettitutkimus. Tietokoneellasi täytyy olla ohjelma, jolla voi lukea ja tulostaa PDF-muodossa olevia oppaita. Voit ladata ilmaisen ohjelman koneellesi tästä. 

Päivitetty: 19.1.2016 14:45