Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

 

Yhteystiedot


Lapsettomuustutkimusten ja -hoitojen aiheuttamissa kysymyksissä sekä ajanvarausasioissa kannattaa ottaa yhteyttä hoitajan soittoajalla.

Lapsettomuushoitaja
puhelin 02 627 7820

Soittoaika tiistaisin kello 7.30–8.00 ja 15.15–15.45,
keskiviikkoisin kello 8.15–10.45 ja 15.00–15.45 sekä perjantaisin
kello 7.30–8.00

 

  • Lapsettomuus
  • Parisuhde
  • Henkinen jaksaminen

Lapsettomuus

 

Lapsettomuuspoliklinikka on Satakunnan keskussairaalan äitiys- ja naistentautien poliklinikan yhteydessä. Poliklinikka toimii maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Keskiviikkoisin toimii lapsettomuushoitajan poliklinikka.

 

Tarvitset lääkärin kirjoittaman lähetteen, jotta voit tulla meille tutkimuksiin. Voit saada lähetteen terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriltä tai työterveyslääkäriltä.

 

Lapsettomuuspoliklinikalla tehdään lapsettomuuteen liittyviä tutkimuksia ja lapsettomuushoitoja. Poliklinikalla työskentelee kolme lääkäriä ja hoitajaa, jotka ovat perehtyneet lapsettomuushoitoihin.

 

Raskautta kannatta yrittää aktiivisesti vuoden verran ennen kuin asian tutkimista on syytä miettiä. Nopeammin voi toimia, jos tiedät syyn, joka heikentää merkittävästi hedelmällisyyttä.

 

Lapsettomuushoitoja ei saa julkisen terveydenhuollon kautta, jos

  • parilla on jo 2 yhteistä lasta
  • nainen on täyttänyt 42 vuotta
  • toiselle tai molemmille parista on tehty sterilisaatio.

 

Voit lukea lisää lapsettomuuteen liittyvistä tutkimuksista ja hoidoista näistä linkeistä:


​Parisuhde

 

Lapsettomuus on hyvin henkilökohtainen asia. Pari voi kokea, että lapsettomuustutkimuksiin tulo on raskasta. Hoitojen suunnittelu, aloittaminen ja pitkät hoidot vievät voimia.

 

Kaikille lapsettomuus ei ole syvä kriisi, mutta se jättää jälkensä. Parisuhde näyttää erilaiselta, kun siinä on mukana lapsettomuus. Puolisot joutuvat miettimään uudelleen suhdetta toisiinsa.

 

On tärkeää, että kiinnität huomiota omaan jaksamiseesi. Yritä myös tukea puolisosi henkistä hyvinvointia lapsettomuustutkimusten ja hoitojen aikana.

​Henkinen jaksaminen

 

Lapsettomuus vaikuttaa jokaiseen ihmiseen yksilöllisesti. Osa kokee, että lääketieteellinen hoito ja läheisten tuki riittävät. Toisille lapsettomuus on asia, josta on vaikea puhua edes lähimmille ystäville. Tässä tilanteessa kannattaa pyytää tukea ammattilaisilta. Se voi auttaa purkamaan tuntemuksia ja kysymyksiä, jotka johtuvat lapsettomuudesta.

 

Jos tuntuu, että tarvitset lisää tukea, ota asia rohkeasti puheeksi! Voimme järjestää sinulle mahdollisuuden keskustella ammattilaisen kanssa. Voit puhua lapsettomuuteen liittyvistä tunteista psykiatrisen sairaanhoitajan tai seksuaalineuvojan kanssa.


Simpukka-yhdistys   
Simpukka ry on lapsettomien yhdistys, joka tarjoaa tietoa ja tukea.

 

Satakunnassa toimii yhdistyksen vertaisryhmä, joka on tarkoitettu lapsettomille pareille. Voit osallistua ryhmään yksin tai puolisosi kanssa. Voit kysyä Simpukka-yhdistyksen toimistolta, milloin ryhmä kokoontuu ja missä. Simpukka-yhdistyksen toimiston sähköpostiosoite on: simpukka@simpukka-yhdistys.fi.


Ei ole olemassa muureja, on vain siltoja.
Ei ole olemassa suljettuja ovia, on vain portteja.

-Tommy Taberman-


Päivitetty: 22.2.2019 12:46

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satasairaala.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satasairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71