Satasairaalan H-rakennuksessa on 14 taiteilijan taidetta

Satasairaalan H-rakennuksessa on 14 taiteilijan taidetta

Taide on näkyvästi esillä uudessa H-rakennuksessa. Julkisivun Valoisa puutarha on kuvanveistäjä Reijo Paavilaisen teos. Ulkoteos on kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärven haponkestävästä teräksestä valmistettu Kastehelmi.

Katso taiteilijoiden haastattelut tästä

Valoisa puutarha  
Valoisa puutarha –teoksen syntyminen ja kuvanveistäjä Reijo Paavilainen ajatuksia

Kastehelmi 
Kastehelmi-veistos_kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärvi

Ulkoteokset
Valoisa puutarha -teoksen idea ja muotokieli kunnioittaa rakennuksessa sijaitsevan vainajien jäähyväistilojen tunnelmaa.

Paavilainen kertoo teoksestaan näin: "Mielestäni puutarhaa voidaan verrata sairaalaan, siellä hoidetaan ja hoivataan. Se on kuin keidas matkamme varrella, sen lehvästö tarjoaa suojaa ja lepoa, antimet ravintoa. Lähteen raikas vesi antaa ravintoa ja tyydyttää janon. Jos ja kun puutarhalle ja kasveille tärkeitä ovat valo, lämpö, happi ja vesi. Ne ovat myös osa sairaalatyöskentelyä ja sairaanhoitoa."

"Ajattelen ja toivon sen viestivän luonnon monimuotoisuutta ja tuovan katsojan mieleen sen hetken puutarhassa, jolloin valo siivilöityy lehvästön läpi, viivähtää siinä hetken ja levähtää tovin. Jatkaen sitten kulkuaan vuosituhantisen päivänkierron mukaan, jättäen vieraastaan valoisan mielen ja muistuttaa meitä vuoropuhelusta luonnon kanssa."

Ulkoteos on Satu-Minna Suorajärven Kastehelmi. Kastehelmi on haponkestävästä teräksestä valmistettu kolmilehtinen kieloaihe. Suurien lehtien pinnoilla on satoja kirkkaasti kiiltäviä teräspalloja, kuin kastehelmiä aamukasteen raikastamalla niityllä. Suorajärvi sai innoituksen mm. sateisen kesän makromaailmasta ja japanilaisesta haikusta.

Yhteisissä tiloissa oleva taide
Taide heijastelee monin tavoin rakennuksen käyttötarkoitusta mm. vainajatilojen ja sairaalan sisäisen apteekin osalta. Taiteilijavalinnoissa on haluttu tukea Satakunnassa työskenteleviä kuvataiteilijoita.

Jäähyväistilan teoksen on valmistanut taidegraafikko Katariina Mannio. Alkuperäinen teos on puupiirros, joka on suurennettu printattavaksi koko seinän kokoiseksi läpikuultavalla polykarbonaattilevylle ja valaistu takaa. Teoksen nimi on Aamu.

Kuvataiteilija Arja-Riitta Ihalainen (Pori) on toteuttanut kaksi suurta akryylimaalausta teknisen osaston käytävälle. Teokset ovat nimeltään Notturno I ja II.  Kuvanveistäjä Marko Mertalan (Panelia) teokset Unique ja One of the kind ovat kiviveistoksia, joista toinen sijaitsee omaisten huoneessa ja toinen rakennuksen piha-alueella. Kuvataiteilija Pia Salon (Rauma) suurehkot öljymaalaukset Suoja ja Roots on sijoitettu aulatilaan ja henkilökunnan neuvottelutilaan.

00.kerroksen suuret seinämaalaukset on muotoilija Salla Seppälän (Helsinki) ja lavastaja Tuuli Seppälän (Pori) käsialaa. Teoksen aiheet on saatu käyttäjiä haastattelemalla. Heidän maalauksiaan on jo esim. Lasten- ja naistentalon 00.kerroksessa, teosten tyyli yhdistää kellaritilat kokonaisuudeksi.

Naivisti Seija Levannon (Nakkila) akryylimaalaukset  Irti päässeet ja Talvesta selviytyneet on sijoitettu 2. kerroksen käytävälle.

Kuvataiteilija Anne Kimiläisen (Pori) kolme sinistä akvarellia Hamnö, Långskär ja Grönvik hankittiin henkilökunnan taukotilaan. Kuvataiteilija Mollu Heino (Luvia) moniosainen lasimosaiikkiteos Pillerit on 0.kerroksen portaikossa sairaalan sisäisen apteekin läheisyydessä.

Luontovalokuvia on jokaisessa kerroksessa akustolevyihin printattuna. Keväällä 2018 kiinnostuneita satakuntalaisia luontovalokuvaajia pyydettiin lähettämään linkki sähköisiin portfolioihin. Taidetyöryhmä valitsi runsaasta aineistosta käyttäjiä kuunnellen valokuvaaja Markku Saihan kuvia kahteen ylimpään kerrokseen sekä luontokuvaaja Heli Nukin kuvia kahteen muuhun kerrokseen. Lisäksi valokuvaaja Pentti Ojalalta on esillä viisi alumiinille printattua luontokuvaa.

Satasairaalan taidetyöryhmä vastaa taidehankinnoista
Taidehankinnoista vastaa taidetyöryhmä johon kuuluu mm. rakennuttajan edustaja sekä rakennuksen käyttäjien edustajia sekä taidekilpailujen juryssä lisäksi kaksi taiteilijaedustajaa.

Tapio Kallio, puheenjohtaja
Raija Uusiniitty, sairaalapastori
Eeva Suvikas-Peltonen, proviisori
Eveliina Mäki-Opas, arkkitehti
Tapio Kallio, tekninen johtaja
Jari Syystö, rakennuttajainsinööri
taidetyöryhmän sihteeri Kristiina Tynjälä, suunnittelija
ulkopuolinen asiantuntijajäsen Marjo Heino, taideasiantuntija

Taiteilijajäsenet:
Tapio Haapala, kuvanveistäjä
Laura Lehenkari, kuvanveistäjä

Päivitetty: 11.1.2019 10:37