Influenssakausi on ovella, ohjeisto on päivitetty ja rokotukset alkaneet

​Influenssakausi on ovella, ohjeisto on päivitetty ja rokotukset alkaneet

Sairaanhoitopiirin ohjeistot influenssaa koskien on päivitetty. Diagnostiikkaa on edelleen kehitetty ja nopeutettu. 

Influenssapotilaan hoito erikoissairaanhoidossa

Influenssapotilaan hoito avohoidossa

 

Influenssatilanne

Viime viikkojen aikana on todettu kaksi influenssa A-tapausta, joista toinen liittyi matkailuun. Varsinaisen epidemian odotetaan käynnistyvän vuodenvaihteen tienoilla.

Tiedot varmistetuista tapauksista julkaistaan viikoittain sairaanhoitopiirin internetsivulla. Nämä edustavat vain pientä osaa influenssapotilaista. Perusterveistä potilaista näytteitä ei yleensä tarvita. Influenssa A, B sekä RSV-löydökset viikoittain. Tämän lisäksi infektioyksikkö seuraa tilannetta sairaalassa ja teho-osastolla ja tarvittaessa tekee ehdotuksia poikkeusjärjestelyistä. 

Satakunnan sairaanhoitopiiri osallistuu aktiivisesti THL:n koordinoimaan influenssavirustyyppien seurantaan.  Kansainvälisen verkoston tulosten perusteella WHO antaa vuosittain suosituksen influenssarokotuksen parhaasta koostumuksesta.

 

Influenssarokotus

Rokotus on paras keino suojautua influenssaa vastaan. Rokotuksen teho vaihtelee vuosittain ja riippuu siitä, mitkä viruskannat lähtevät kiertämään väestössä. Luotettava tieto rokotuksen tehosta saadaan vasta kauden päätyttyä. THL:n kausi-influenssarokote sivusto

Terveyskeskukset ovat aloittaneet riskiryhmien rokottamisen. Satakunnan keskussairaalassa asioivat riskiryhmän potilaat voivat saada rokotuksen myös sairaalassa silloin, kun se luontevasti sopii hoitoprosessiin. Päivystyksessä rokotuksia ei anneta.

 

Henkilökunnan rokotukset

Henkilökunnan rokotukset ovat alkaneet.  Keskussairaalassa rokotuksen voi käydä hakemassa Talvipuutarhasta tiistaisin ja torstaisin klo 11-14. Lisäksi rokotuksia saa työterveysasemalta tai sen voi ottaa myös omalla osastolla vertaisrokottajan toimesta. Ensimmäisenä joukkorokotuspäivänä rokotuksia annettiin yli 400.

Rokotukset ovat Suomessa vapaaehtoisia. 1.3.2018 on tulossa voimaan tartuntatautilain pykälä 48, joka velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön rokotussuoja on kunnossa. Potilastyöhön saa ”vain erityisestä syystä” käyttää rokottamatonta henkilöä. Sairaanhoitopiirin johto, työterveyshuolto ja infektioyksikkö valmistelevat yhteistyössä työsuojelun ja ammattiliittojen kanssa toimintamallia lain soveltamiseksi.  Sairaanhoitopiirin johto tiedottaa asiasta tarkemmin joulukuun alussa.

 

Influenssarokotus kannattaa hoitaa kuntoon jo nyt, silloin siitä saatava hyöty on paras.

Henkilökunnan rokotuskattavuutta tullaan seuraamaan reaaliaikaisesti ePiikki sovellutuksella, joka julkaistaan HENKASSA ensi viikolla. Vastuuyksikkökohtaiseksi tavoitetasoksi on asetettu vähintään 85 %:n rokotuskattavuus. Mikäli se saavutetaan, johto tarjoaa vastuuyksikössä kakkukahvit.

 

Raija Uusitalo-Seppälä
Ylilääkäri
Infektioyksikkö
Sairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiag
Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri

raija.uusitalo-seppala@satadiag.fi

Päivitetty: 3.11.2017 13:03