Influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt, mutta yksittäisiä tapauksia on Satakunnassa jo todettu. Nyt on hyvä aika perehtyä päivitettyyn influenssaohjeistoon. 

Todetut influenssapotilaat hoidetaan pisara- ja kosketusvarotoimin, mutta muistutetaan, että kaikkia hengitystieoireisia potilaita hoidettaessa on tärkeää noudattaa tavanomaisia varotoimia. Näihin kuuluu paitsi hyvä käsihygienia myös suojainten oikea käyttö. On tärkeää kiinnittää huomiota potilaiden sijoitteluun ja opastaa oikeaa yskimistekniikkaa (nenäliinaan tai hihaan, ei käteen) ja käsihygieniaa myös potilaille.

Infektioyksikkö yhteistyössä kliinisen mikrobiologian laboratorion kanssa julkaisee jatkossa viikoittain intra- ja internetsivuilla epidemiatilanteesta kertovaa taulukkoa varmennetuista hengitystieinfektioista. Sairaanhoitopiirin Henkasta kyseinen taulukko löytyy ajankohtaista –palstalta.

Satasairaalassa osallistumme aktiivisesti influenssan kansalliseen ja kansainväliseen seurantaan ja lähetämme viikoittain viidestä päivystyspotilaasta sekä kattavasti tehohoitopotilaista näytteet tarkempia tutkimuksia varten THL:ään.  ajantasainen influenssakatsaus

Paras keino torjua influenssaa on ottaa influenssarokotus. Jos kuulut riskiryhmään tai olet terveydenhuollon tai sosiaalihuollon työntekijä, hoidathan asian kuntoon.

Linkit ohjeisiin:
Influenssapotilaan hoito erikoissairaanhoidossa  
Influenssapotilaan hoito avohoidossa


Raija Uusitalo-Seppälä
Ylilääkäri
Infektioyksikkö
Sairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiag
Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

Päivitetty: 28.11.2018 15:14