Influenssatiedote 26.1.2016

Satakunnassa on meneillään influenssa A -viruksen aiheuttaman epidemia.  Tapausmäärät ovat nousussa ja viikoittaiset löydökset on eritelty Infektiotiedotteeseen.

Epidemiahuippua odotetaan lähiviikoille. Usein se on osunut hiihtoloman tienoille. Viime viikonlopun aikana sairaalapäivystyksessä otettiin diagnostiset näytteet yhteensä 118 potilaasta ja näistä 43:lla todettiin influenssa A- ja yhdellä influenssa B-infektio. Myös RS-virusta ja muita hengitystieviruksia tavataan.

Sairaalassa tilanne on hyvä. Maanantaiaamuna osastohoidossa oli 12 potilasta, joista kolme tehohoidossa ja neljä päivystysosastolla.

Tällä epidemiakaudella Satakunnassa teho-osastolla on jo nyt hoidettu 12 influenssapotilasta, kun viime kaudella tapauksia oli kaikkiaan 14. Tällä kaudella osastohoitoa Satakunnan keskussairaalassa on toistaiseksi tarvinnut 79 influenssapotilasta.

THL:n tyypitysten mukaan Suomessa on jo todettu molempia rokotteen sisältämiä influenssa A -kantoja. Toistaiseksi Satakunnassa pääosa tyypitetyistä kannoista on ollut influenssa A(H1N1) -viruksia. Influenssa B-tapauksia on Satakunnassa ollut toistaiseksi vain kaksi ja influenssa A(H3N2) -tapauksia vain muutama.  Liikkeellä on myös RS-, adeno-, rino- ja koronaviruksia.

Influenssarokotuksen voi vielä ottaa. Rokotteen suojatehon arvioidaan tänä vuonna olevan hyvä.  Rokotesuojan kehittymiseen menee noin kaksi viikkoa. Influenssa A (H3N2) -viruksen ja B-influenssan ennustetaan kiertävän väestössä melko pitkälle kevääseen, joten vaikka epidemia on jo alkanut, rokotteen ottamista edelleen suositellaan riskiryhmille, heidän lähipiirilleen ja hoitohenkilökunnalle.


Päivitetty: 26.1.2016 14:40