Parkinsonin tautia sairastavien liikkumista tutkitaan Satakunnassa

Parkinsonin tautia sairastavien liikkumista tutkitaan Satakunnassa

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Satakunnan sairaanhoitopiirin Käveli-projektissa selvitetään parhaillaan, miten Parkinson-potilaiden sairauden tilaa ja sen muuttumista voidaan seurata digitaalisesti. Tulosten avulla voidaan parantaa hoidon laatua ja kehittää etäterveydenhuoltoa.

Tutkimusfysioterapeutti Terhi Pakkasen mukaan potilaat ovat olleet innostuneita hankkeesta. Mukaan on saatu jo yli sata tutkittavaa. Tutkimusta tehdään vuoden 2018 loppuun asti.

Projektissa Parkinsonin tautia sairastavilta kerätään liikedataa heidän normaalien arkiaskareidensa aikana reaaliaikaisesti. Apuna käytetään älypuhelinta ja älypuhelimeen liitettyjä liikesensoreita.

- Kerätty data on erittäin rikasta ja pääsemme sen avulla seuraamaan potilaiden motoristen toimintojen muuttumista päivittäin hetki hetkeltä, kertoo tekniikan tohtori Hannu Nieminen TTY:stä.

Hannu Nieminen, Assistant Professor Antti Vehkaoja ja projektitutkija, DI Milla Jauhiainen TTY:n biolääketieteen tekniikan tiedekunnasta ovat kehittäneet uusia menetelmiä datan analysointiin. Tukea työhön saadaan myös Münchenin teknillisestä yliopistosta. 

Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia tutkia, miten neurologisia sairauksia voidaan seurata ja miten niiden etenemistä voidaan ennakoida entistä tarkemmin. Tavoitteena on, että digitaalisesti kerätyn datan avulla voidaan myös seurata lääkityksen tai muun hoidon vaikutuksia potilaaseen.

Uudenlainen ekosysteemi

Business Finlandin rahoittama kaksivuotinen projekti alkoi puolitoista vuotta sitten. Hankkeen vastuullisen vetäjän, dosentti Jari Ruokolaisen mukaan hankkeessa luodaan Parkinsonin taudin tutkimuksen lisäksi uudenlaista ekosysteemiä, joka koostuu Satakunnan sairaanhoitopiirin toiveista ja visioista potilaiden hoitoon liittyen sekä eri tutkimus- ja teollisuusalojen uusista oivalluksista.

- Projektin tuloksia voitaneen hyödyntää myös muissa vastaavissa sairauksissa ja niiden hoidon kehittämisessä, hän uskoo.

Satakunnan sairaanhoitopiirin neurologi, dosentti Juha Puustisen mukaan hanke on sairaanhoitopiirin tiedestrategian mukainen.

- Olemme mielellämme mukana kehittämässä tulevaisuuden terveydenhoidon teknologiaa ja sen antamia hoidon seurantamahdollisuuksia.

Teollisuus vahvasti mukana

Projektin teollisuuskumppaneita ovat Suunto ja Forciot, jotka ovat tuoneet mukanaan viimeisintä sensoriteknologiaa. Lisäksi projektissa on kehitetty uutta tiedonsiirtoratkaisua yhteistyössä TTY:n IT-palveluiden ja Elisan kanssa. Lääketeollisuudesta mukana on Orion Pharma.

- Projekti osoittaa, että Suomessa pystytään ideoimaan ja kehittämään webscale-teollisuutta terveydenhoidon tueksi. Parkinsonin taudin aiheuttamia liikehäiriöitä mittaavan UPDRS-testin digitalisointityö todistaa alustan toimivuutta sekä digitalisaation mahdollisuuksia, kertoo Käveli-projektin ohjausryhmän puheenjohtaja Olavi Kilkku Orion Pharmalta.

Tutkimuksellisesti hankkeessa on syntynyt yhteisiä monitieteellisiä artikkeleita. TTY:n tutkimuksen varadekaanin Saku Mäkisen mukaan hanke on hyödyntänyt hyvin eri tutkimuksen ja teollisuudenalojen rajat ylittävää yhteistyötä ja on tuottanut hedelmää sekä tutkimuksen että liiketoimintaideoiden osalta.

Päivitetty: 30.8.2018 8:34