Satakunnan influenssaepidemia on käynnistynyt melko myöhään ja maltillisena

Influenssatiedote - Satakunnan influenssaepidemia on käynnistynyt melko myöhään ja maltillisena

Epidemiahuippua ennustetaan helmi-maaliskuun vaihteeseen

Viime viikon aikana influenssatapaukset Satakunnassa ovat lisääntyneet. Epidemiakynnys on ylitetty koko Suomessa, Satakunnan aktiivisuus on edelleen varsin maltillista. Satakunnan influenssatilanne Muutamia pieniä hoitolaitosryppäitä on Satakunnassa todettu, mutta sairaalassa tilanne on ollut poikkeuksellisen rauhallinen. influenssapotilaiden teho-osastohoitoa ei ole toistaiseksi tarvittu.

Tyypitetyt tapaukset ovat pääsääntöisesti olleet Influenssa A(H1N1) kantaa, johon rokotuksen tehon on etenkin lapsilla arvioitu olevan hyvä. Influenssa A(H3N2) aiheutti viime vuonna Satakunnassa vaikean epidemian ja odotetaan sen jäävän tänä vuonna vähäisemmiksi. Toistaiseksi alueella ei ole ollut Influenssa B-tapauksia. Influenssan lisäksi muita hengitystieviruksia kiertää varsin runsaasti, RSV tilanne on maltillinen. Rokotuksen voi vielä ottaa, mutta suojan kehittymiseen menee noin kaksi viikkoa aikaa eikä rokote suojaa muilta hengitystieviruksilta. 

Tulevina viikkoina tapaukset todennäköisesti lisääntyvät ja epidemia vilkastunee hiihtoloman tienoilla. Huipun ennustetaan osuvan Satakunnassa helmi-maaliskuun vaihteen tienoille. Kaiken kaikkiaan kaudesta odotetaan maltillista

Influenssapotilasta hoidettaessa noudatetaan sairaanhoitopiirin ohjeita: Influenssapotilaan hoito erikoissairaanhoidossa ja Influenssapotilaan hoito avohoidossa. Perusterveet ja lieväoireiset potilaat hoidetaan kotona levolla ja oireenmukaisella hoidolla eikä heidän ole tarpeen hakeutua päivystykseen. Ennen päivystykseen lähtöä suositellaan puhelimitse yhteydenottoa päivystyksen puhelinneuvontaan, puh: 02 627 6866. Neuvonta palvelee maanantaista torstaihin klo 15.00-8.00 ja perjantaista klo 15.00 maanantaihin klo 8.00 asti. Muuna aikana puhelinneuvonta kuntien terveysasemilla. 
 

Raija Uusitalo-Seppälä
ylilääkäri, Infektioyksikkö, SataDiag, Satasairaala

 

Infektio.JPG

Kuvat ja lisätietoa: THL ajantasainen influenssakatsaus

 

Päivitetty: 15.2.2019 8:50