Tiedote Satakunnan influenssatilanteesta

​Tiedote Satakunnan influenssatilanteesta 30.12.2016

Satakunnassa on menossa varhainen ja voimakas influenssa A –epidemia. Varmistettuja tapauksia on poikkeuksellisen runsaasti ja epidemian huippu on todennäköisesti Satakunnassa käsillä tammikuun ensimmäisillä viikoilla.  Samaan aikaan on liikkeellä myös muita hengitystieviruksia. Tällä hetkellä tutkituista diagnostisista näytteistä on positiivisia influenssa A:n suhteen noin 40-50 %.

Vaikka sairaalahoitoon joutuneita influenssapotilaita on paljon (osastohoidossa nyt noin 90, pääosin päivystysosastolla) , tehohoitoa vaatineita tapauksia on ollut viimevuotta vähemmän, toistaiseksi neljä. Teholle joutuneet ovat myös olleet iäkkäämpiä kuin viime vuonna. Tämä todennäköisesti johtuu kiertävästä viruskannasta, influenssa A(H3N2). Nyt käytettävissä olevien tietojen mukaan virus vastaa rakenteeltaan rokotevirusta hyvin.

Pääosin influenssa kuitenkin hoituu kotona ilman sairaala- tai lääkärikontaktia. Influenssan diagnosoimiseksi ei tarvita lääkärikontaktia tai laboratoriokokeita jollei vointi muuten sitä edellytä. Perusterveelle henkilölle riittää lepo ja oireenmukainen kipu- ja kuumelääkitys. Jos oireet kuitenkin ovat rajut tai henkilöllä on vakavia perussairauksia, arvio on paikallaan. Ensisijainen hoitopaikka on oma terveyskeskus. Potilaan on hyvä ottaa yhteyttä hoitopaikkaan puhelimitse hoito-ohjeiden saamiseksi ennen poliklinikalle hakeutumista (puh 02-627 6868).  Joissain tapauksissa voidaan harkita influenssalääkitystä myös puhelinmääräyksenä, esim. jos lähipiirissä on todettu influenssatapaus ja itämisajan puitteissa todetaan korkeakuumeinen influenssaan sopiva oireisto eikä yleistila muuten edellytä sairaalahoitoa.

Tiedote Satakunnan influenssatilanteesta 30.12.2016


Päivitetty: 2.1.2017 8:36