​Satakuntalaisten oma sädehoitoyksikkö täytti kymmenen vuotta


Satakunnan keskussairaalan sädehoitoyksikön kymmenvuotista toimintaa juhlistettiin aprillipäivänä 1.4.2016. Ensimmäinen potilas sai hoitonsa 10.4.2006. Toiminnan aloittamista oli edeltänyt pitkä valmistelujakso, jota johti ylilääkäri Raija Asola. Uusiin tiloihin Satakunnan keskussairaalassa majoittui sädehoidon seuraksi myös syöpätautien poliklinikka. Niinpä sairaalan O-rakennuksessa juhlittiin 1.4.2016 myös syöpätautien poliklinikan ja sädehoitoyksikön kymmenvuotista yhteiseloa.

Sädehoitoyksikkö osoitti perustamisensa jälkeen heti tarpeellisuutensa. Jo ensimmäisenä toimintavuotena sädehoitoa saaneiden satakuntalaisten määrä kasvoi 37 %. Osa potilaista hoidettiin edelleen Turussa, mutta suurin osa sai nyt hoitonsa omassa maakunnassa. Toiminta käynnistyi yhden hoitokoneen varassa, mutta jo suunnitteluvaiheessa varattiin tilat toiselle laitteelle. Toinen lineaarikiihdytin saatiin käyttöön vuonna 2010.

Alkuvaiheessa keskityttiin hoitamaan yleisimpiä syöpiä kuten rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpiä sekä antamaan kipusädehoitoa. Tällä hetkelläkin yli puolet hoidettavista taudeista on rinta- ja eturauhassyöpiä. Keuhko- ja suolistosyöpien osuus on noin 15 %, ja loput hoidoista jakautuvat hyvin erilaisille taudeille. Satakuntalaiset lapsipotilaat sekä pääosa gynekologisista ja pään ja kaulan alueen syövistä hoidetaan edelleen Turussa.

Viime vuonna hoitokäyntejä oli yhteensä 9200. Päivän aikana hoidettiin keskimäärin 37 potilasta. Potilaat käyvät sädehoidossa hyvin eripituisia jaksoja. Käyntikertojen määrä vaihtelee yhdestä yli neljäänkymmeneen, mutta uusien hoitokäytäntöjen ansiosta hoitojaksojen pituus on viime vuosina lyhentynyt.

Pienestä koostaan huolimatta Porin sädehoitoyksikkö on toisinaan ollut kehityksen kärjessä tässä maassa. Vuonna 2010 uudemmalla hoitokoneella aloitettiin ensimmäiset kaarihoidot Suomen julkisen terveydenhuollon puolella. Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaan, vanhempi lineaarikiihdytin siirretään vielä tämän vuoden lopulla täysinpalvelleena eläkkeelle ja korvataan uudella laitteella.

Juhlapäivänä Satakunnan keskussairaalassa ylifyysikko Tapio Ollonqvist luennoi sädehoidon uusista tuulista, ja syöpätautien poliklinikan ja sädehoitoyksikön tiloissa oli henkilökunnalle avoimien ovien päivä. Vieraille oli tarjolla kakkukahvit ja arpajaiset. Toimintaa esiteltiin diaesityksillä, postereilla, oppailla ja hoitajien järjestämillä tutustumiskierroksilla. Eniten huomiota taisivat silti kerätä näköisnuket, joita röntgenhoitaja Sabina Saari oli tehnyt työkavereistaan.

Päivitetty: 25.4.2016 15:46