Uusi haavapoliklinikka palvelee entistä tehokkaammin haavapotilaita

Uusi haavapoliklinikka aloitti toimintansa Satakunnan keskussairaalassa tämän vuoden alussa. Toimintamalli on uusi ja työntekijöiden kokoonpano on moniammatillisinta Suomessa.

Aiemmin eri toimipisteisiin hajautetut neljä auktorisoitua haavahoitajaa työskentelevät nykyisin yhdessä ja samassa haavayksikössä, joka sijaitsee kirurgian poliklinikalla. Hoidon keskittämisen tavoitteena on hoitaa kaikki haavapotilaat tehokkaasti yhdessä paikassa. Lääkärit tulevat hoitamaan potilaat haavapoliklinikalle sen sijaan, että potilas joutuisi siirtymään lääkärien ja hoitajien vastaanottojen välillä. Haavapoliklinikka mahdollistaa myös yhteisvastaanotot, joissa potilas tapaa sekä ihotautilääkärin että kirurgin samalla ajanvarauksella. Lisäksi potilaiden hoitoon pääsy nopeutuu.

Haavayksikkö vastaa myös sekä sisäisestä että ulkoisesta, jatkuvasta haavakoulutuksesta. Erityinen, kaikkia sairaanhoidon työntekijöitä koskeva painopiste on jokaisen sairaalassa hoidettavan potilaan painehaavariskin arvioiminen ja riskiin perustuva painehaavojen ennaltaehkäisy.

Auktorisoitu haavahoitaja -nimikkeen myöntää haavahoidon ammattilaisille Suomen Haavanhoitoyhdistys ry. Auktorisoinnin myöntäminen edellyttää laajaa haavanhoidon osaamista. Suomen Lääkäriliitto on perustamassa myös lääkäreille tarkoitettua haavanhoidon erityispätevyyttä.

Päivitetty: 27.5.2016 11:14