Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Synnytys- ja naistentautien osasto

 Synnytys- ja naistentautien osasto

Yhteystiedot


Käyntiosoite

Satasairaala
Sairaalantie 3
28500 Pori
E-rakennus, 1. kerros,
sisäänkäynti A-ovesta

Puhelin

Hoitohenkilökunta,
A-moduuli 02 627 7522
B-moduuli 02 627 7537
C-moduuli 02 627 7532

Osastonsihteerit,
puhelin 02 627 7531

Päivystävä
naistentautien hoitaja,
puhelin 044 707 7822


Imetyspoliklinikka
E-talo 2.krs
Vastaanotto ajanvarauksella maanantaisin, keskiviikkoisin
ja perjantaisin
kello 11.00-15.00

Ajanvaraukset ja puhelinneuvontaa imetyspuhelimesta,
puhelin 02 627 7538
ympäri vuorokauden


Faksi
02 627 7529

 Synnytys- ja naistentautien osasto

  • Yleistä
  • Hyvä tietää
  • Henkilökunta

Toiminta-ajatus

Synnytys- ja naistentautien osastolla työskentelee ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta. Huomioimme jokaisen potilaan yksilöllisesti ja kuuntelemme potilaan tarpeita ja odotuksia. Meille on tärkeää, että potilas saa itse osallistua omaan hoitoonsa. Annamme perhekeskeistä hoitoa, eli huomioimme hoidossamme myös potilaan perheen tarpeet ja kokonaistilanteen.

Potilaamme ovat hyvin eri-ikäisiä vastasyntyneistä vauvoista, kaikenikäisiin naisiin. Hoidamme potilaitamme hienotunteisesti ja meillä on vaitiolovelvollisuus.

Tarjoamme laadukasta ja ajanmukaista hoitoa naisille elämänkulun kaikissa vaiheissa.


Kuvaus

Osastomme on erikoistunut raskaana olevien, synnyttäneiden, vastasyntyneiden ja naistentautien potilaiden hoitoon.

He tulevat osastollemme:

- ennalta tehdyn suunnitelman pohjalta tai

- synnytyksen jälkeiseen hoitoon tai
- päivystyksellisesti

Otamme potilaita vastaan 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Potilaamme tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

Hoidamme virka-ajan ulkopuolella naistentautien erikoissairaanhoidon päivystyksen.

Osastomme sijaitsee E-talon ensimmäisessä kerroksessa. Uudet tilamme ovat valmistuneet keväällä 2015. Osastollamme on 30 vuodepaikkaa. Sinulla on käytössäsi potilashuoneessa lukollinen vaatekaappi sekä huonekohtaiset wc- ja suihkutilat.

Osastollamme on yhteinen oleskelu/ruokailutila. Sieltä voit käydä hakemassa ruokasi tai syömässä vointisi mukaan. Tarvittaessa ruoka tuodaan huoneeseen. Tilaa voit käyttää myös oleskeluun omaistesi kanssa. Meiltä löytyy myös leikkitilaa perheen lapsille.

Ohjeita

Imetyspoliklinikka

Kohti onnistunutta imetystä

Raskaudenaikainen käsinlypsyohje raskausdiabeetikoille

Rintakumin käyttö

Rintojen käsinlypsy


Vierailuajat

Raskaana olevilla ja synnyttäneillä potilailla vierailuajat ovat tarkoitettu puolisolle/tukihenkilölle ja perheen lapsille kello 8-20.

Naistentautien potilaiden omaisille sairaalan yleiset vierailuajat kello 14.00–16.00 ja 18.00–19.00.


Käsihygienia

Osastollamme on useita käsihuuhdeautomaatteja.

Toivomme että potilaat ja omaiset käyttäisivät käsihuuhdetta vähintään huoneeseen mennessä ja sieltä poistuessa.

Palautteen antaminen

Keräämme potilailta jatkuvasti palautetta. Palautteet auttavat meitä kehittämään toimintaamme, haluamme vastata entistäkin paremmin potilaan tarpeisiin. Osastollamme on palautelaatikoita. Palautteen voit antaa myös täällä.


Potilasmaksut

Lähetämme sinulle laskun sairaalamaksuista jälkikäteen. Lisätietoja maksuista kerromme Potilasmaksut-osiossa.​

Hoito-ohjeet

Löydät hoidon tueksi tarkoitetut ohjeet erilliseltä Hoito-ohjeet.fi –sivustolta. Kun klikkaat linkkiä, sivusto avautuu uudelle välilehdelle. Sivustolta löydät ohjeita, joita käytämme Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.  

Naistentautien potilaat
Osastollamme hoidetaan naistentautien leikkauspotilaita, keskeytys- ja keskenmenopotilaita, alkuraskauden ongelmista kärsiviä, syöpä- ja tulehduspotilaita sekä päivystyksellisiä naistentautien potilaita.

Potilaat tulevat osastolle joko suunnitellusti toimenpiteen jälkeiseen hoitoon tai päivystyksellisesti.

Hoitoaika riippuu tulosyystä, keskimääräinen sairaalassaoloaika on 1-3 vuorokautta. Kotiutus ja jatkohoitosuunnitelma tehdään yhdessä potilaan, omaisten, hoitohenkilökunnan ja lääkärin kanssa.

Raskaana olevat potilaat
Raskaana olevat potilaat tulevat osastollemme äitiyspoliklinikan tai synnytyssalin kautta.

Syitä raskauden aikaiseen seurantaan voivat olla esimerkiksi synnyttäjän pitkäaikaissairaudet. Raskausaika voi tuoda mukanaan erilaisia ongelmia, kuten verenpaineen nousua tai ennenaikaisuuden uhkaa, jotka voivat vaatia sairaalaseurantaa.

Suurin osa raskaana olevista potilaista on osastolla synnytyksen käynnistymiseen tai käynnistämiseen liittyvistä syistä.

 

Synnytyksen jälkeinen hoito
Perhe siirtyy osastolle synnytyssalista aikaisintaan kahden tunnin seurannan jälkeen. Käytäntönä on, että vauvaa pidetään ihokontaktissa ensimmäiset kuusi tuntia. Ihokontaktia on mahdollista jatkaa myös tämän jälkeen perheen niin halutessa.

Synnytys voi tapahtua myös sektiolla. Käytäntönämme on, että vauva pääsee jo sektiosalissa äidin ihokontaktiin, mikäli äidin ja vauvan vointi sen sallivat. Tukihenkilö saa olla mukana sektion aikana.

Osastollamme on kuusi perhehuonetta ja kahden hengen potilashuoneita. Perhehuone mahdollistaa puolison/tukihenkilön yöpymisen osastolla. Perhehuoneessa olevasta puolisosta/tukihenkilöstä menee hoitopäivämaksu. Maksu sisältää yöpymisen ja ruokailun. Perhehuonetoive kannattaa esittää jo synnyttämään tullessa ja toteutamme toiveen osaston potilastilanteen mukaan.

Hoitokäytäntömme perustuvat ennen kaikkea perhekeskeisyyteen. Henkilökuntamme on koulutettu mukaillen Vanhemmat vahvasti ideologiaa.

Satakunnan keskussairaala hakee parhaillaan Vauvamyönteisyyssertifikaattia. Osastomme on vahvasti mukana projektissa ja se näkyy hoitokäytännöissämme. Meille tärkeitä asioita ovat perhekeskeisyys, varhainen vuorovaikutus ja imetyksen tukeminen. Täältä voit lukea lisää Satakunnan sairaanhoitopiirin Vauvamyönteisyysohjelmasta.

Keskimääräinen hoitoaika synnytyksen jälkeen on 2-3 vuorokautta.


Lyhytjälkihoitoinen synnyty
s (LYSY)
Osastoltamme on mahdollista kotiutua myös lyhytjälkihoitoisesti jo noin 12 tuntia synnytyksen jälkeen mikäli äidin ja vauvan vointi sen sallivat. Jotta synnytyksen jälkeen voi kotiutua nopeasti, vauva ei esimerkiksi saa olla sokeriseurannalla, hänellä ei saa olla infektioriskitekijöitä eikä vauvan sisaruksia saa olla valohoidettu. Lastenlääkäri tekee lopullisen päätöksen kotiutuksesta vauvan osalta. Jos perhe kotiutuu lyhytjälkihoitoisesti, tulee heidän tulla uusintatarkastukseen 3-5 vuorokauden kuluttua synnytyksestä.

Imetyspoliklinikka
Osastollamme toimii imetyspoliklinikka, jonka yhteystiedot löytyvät tämän sivun oikeasta reunasta.
Poliklinikka tarjoaa puhelinneuvontaa tai tarvittaessa voit sopia henkilökohtaisen käynnin.


Vastasyntynyt
Hoitaja tekee kaikille vastasyntyneille kuuden tunnin iässä tarkastuksen, jossa mitataan vauvan verensokeri, lämpö ja tarkistetaan vauvan yleisvointi. Toivomme, että ainakin tuon ensimmäisen kuuden tunnin ajan vauva on äidin ihokontaktissa.

Tarvittaessa lastenlääkäri on aina paikalla. Lastenlääkäri tarkastaa vauvan ainakin kerran sairaalassaoloaikana.

Sairaalassamme seulotaan vastasyntyneet harvinaisten aineenvaihduntasairauksien varalta. Lisää tutkimuksesta voit lukea täältä.

Joskus vastasyntynyt tarvitsee erityistä seurantaa, jota kuitenkin voidaan toteuttaa vuodeosaston olosuhteissa. Tällaisia seurantoja ovat esimerkiksi verensokeriseuranta tai vauvan keltaisuusarvojen seuranta.

Verensokereita seurataan muun muassa, jos äidillä on todettu raskausajan diabetes.  

Mikäli vauvan keltaisuusarvo (bilirubiini) on niin korkea, että vauva tarvitsee valohoitoa, voidaan sekin yleisimmin toteuttaa vierihoito-olosuhteissa osastollamme.Ylihoitaja Tuula Arvola
Osastonylilääkäri Merja Huttunen
Osastonhoitaja Tiina Virkanen
Apulaisosastonhoitaja Ulla Ilo


Henkilökunta
Potilashoitoon osastollamme osallistuu monta eri ammattiryhmää:
- Kätilöt
- Sairaanhoitajat
- Lastenhoitajat
- Gynekologit
- Lastenlääkärit
- Laitoshuoltajat
- Osastosihteerit
lisäksi sairaalamme muut yhteistyötahot, kuten kotisairaala, fysioterapia, sosiaalityö ja psykiatria vain muutaman mainitaksemme.

Päivitetty: 25.2.2019 10:29

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satasairaala.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satasairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71