Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

 Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

Yhteystiedot


Käyntiosoite

Satasairaala
Sairaalantie 3
28500 Pori
E-rakennus, 2. kerros,
sisäänkäynti C-ovesta

Puhelin

Osaston kanslia, hoitajat
puhelin 02 627 6522


Osastonsihteeri
puhelin 02 627 6521


Äidinmaitokeskus
puhelin 02 627 6529
,
sisäänkäynti C-ovesta

Faksi

02 627 3359

 Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

 • Yleistä
 • Hyvä tietää
 • Vastuuhenkilöt

 

Hoidamme vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa ja tarkkailua. Hoidamme myös vauvojen äitejä synnytyksen jälkeen. Yleensä hoidamme niitä ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka ovat syntyneet 32 raskausviikon jälkeen. Pienemmät keskoset pyritään aluksi hoitamaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hoidamme myös alle kolmen kuukauden ikäisiä kirurgisia potilaita.

Vauvat tulevat meille yleensä päivystyksenä joko

 • suoraan synnytyssalista
 • synnytysvuodeosastolta
 • tai lastentautien poliklinikan kautta.

Vauvat voivat tulla myös jatkohoitoon muista sairaaloista tai kotoa erilaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin.

Osa meillä hoidossa olevista vauvoista saattavat tarvita seurantaa vastasyntyneiden poliklinikalla.

Tästä pääset tarkemmin lukemaan vastasyntyneiden poliklinikasta. Vastasyntyneiden poliklinikka sijaitsee Lastentautien poliklinikan yhteydessä.

Yleisimpiä hoitoon tulon syitä ovat:

 • matala verensokeri
 • infektioepäily
 • hengitysvaikeus
 • ennenaikaisuus
 • keltaisuus.

Yleisin tutkimukseen tulon syy on pään magneettitutkimus. Tästä pääset tarkemmin lukemaan vastasyntyneen pään magneettitutkimuksesta.

Vierailuajat

Osastollamme ei ole varsinaisia vierailuaikoja. Vanhemmat voivat yöpyä osastolla vauvan kanssa samassa huoneessa ja vauvan sisarukset sekä isovanhemmat ovat tervetulleita osastollemme.

Vauvan hoito
Toivomme, että perhe hoitaa vauvaansa mahdollisimman paljon. Luonnollisestikin voitte olla mukana hoitotoimenpiteissä, lääkärinkierroilla sekä mahdollisissa tutkimuksissa.


Potilasmaksut

Lähetämme sinulle laskun sairaalamaksuista jälkikäteen. Lisätietoja maksuista kerromme Potilasmaksut-osiossa.​Vanhemmille
Satasairaalan Lasten-ja naistentalo on sitoutunut perhelähtöisiin hoitokäytäntöihin. Meille tärkeitä asioita ovat yksilöllisyys, varhainen vuorovaikutus ja imetyksen tukeminen.

Täältä voit lukea lisää vauvamyönteisyysohjelmasta.

Potilashuoneet on suunniteltu siten, että perheen on mahdollista olla yhdessä koko hoitojakson ajan. Saatte ohjausta ja tukea vauvanne hoitoon liittyvissä asioissa osastomme henkilökunnalta.

Vastasyntyneen luonnollinen ravinto on rintamaito. Imetys on myös sairaan ja ennenaikaisen vauvan ensisijainen ruokintapa. Joskus imetys vaatii onnistuakseen hieman tavallista enemmän aikaa ja tukea. Tuemme teitä sairaan- ja ennenaikaisen vauvan imetykseen liittyvissä erityispiirteissä, esimerkiksi äidinmaidon lypsämisessä, Jos vauvanne saa ateriansa pullosta, ohjaamme teille turvallisen ja vauvantahtisen pulloruokinnan perusteet. Suurin osa henkilökunnastamme on koulutettuja imetysohjaajia.

Hyvä hygienia on tärkeää
Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä vastasyntyneet ovat herkkiä saamaan infektioita eli tartuntatauteja. Riisu kello ja sormukset ja pese kädet huolellisesti osaston ulkopuolella olevassa aulassa.

Käytä käsihuuhdetta. Ulkovaatteet on hyvä jättää osaston eteiseen.

Ethän tule osastolle nuhaisena tai muuten sairaana!

Matkapuhelimen käyttö
Vältäthän matkapuhelimen käyttöä osastolla. Puhelin voi olla päällä, mutta äänettömällä! Muistathan huolehtia käsihygieniasta myös puhelimen käytön jälkeen!

Tietojen luovutus
Meillä hoidettavista potilaista annamme tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille.

Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa hoitoon ja vointiin liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden.

Lääkärinkierto
Lääkärinkierto tapahtuu arkipäivisin kello 8.45 alkaen. Hoitava lääkäri on parhaiten tavoitettavissa aamupäivisin. Viikonloppuisin kiertää päivystävä lastenlääkäri. Tuolloin kierron ajankohta voi vaihdella.

Tilojen kuvaus
Osastollamme on 12 yhden hengen huonetta. Huoneeseen mahtuu sekä vauva että äiti tai isä. Tarvittaessa voimme sijoittaa huoneisiin useamman vauvan.

Osastoltamme löytyy vanhemmille oma oleskeluhuone. Se on tarkoitettu ruokailua ja oleskelua varten. Siellä on muun muassa kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikro.

Vauvojen sisaruksia varten meillä on leikkinurkkaus vanhempien oleskeluhuoneen yhteydessä.

Ruokailu sairaalassa
Vauvan hoitojakson ajan yöpyvät vanhemmat saavat osastolla aamu- ja iltapalan ja vanhemmilla on mahdollisuus tilata ruokaa osastolle sairaalan ruokalasta henkilökuntahintaan.

Keskussairaalassa on myös kaksi kahviota. Kahvio Minttu sijaitsee E-rakennuksessa, 0.kerroksen aulassa. Toinen kahvio, Mocca sijaitsee päärakennuksen 1. kerroksessa pääovien läheisyydessä. Aukiolot voi tarkistaa verkkosivujemme Kahviot osiosta.  

Sairaalassa on myös ruoka-automaatti. Se sijaitsee päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, AB-aulassa. Ruoka-automaatti on kahvio Mocan lähellä.

Äidinmaitokeskus
Lasten- ja naistentalossa toimii äidinmaitokeskus. Voit ottaa yhteyttä Äidinmaitokeskukseen rintamaidon lypsyasioissa, kuljetusasioissa ja luovutusasioissa. Yhteydenotot puhelimitse kello 12.00 -14.00,
puhelin 02 627 6529.

Mikäli äiti tarvitsee rintapumpun kotiin, hän saa sen lainaksi äidinmaitokeskuksesta.

Rintapumpun saa lainaan myös, jos vauva on hoidossa Turun tai Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Rintapumpun lainaaminen on ilmaista. Äidinmaitokeskus on avoinna joka päivä kello 7.00–14.00.  

Tästä pääset Äidinmaitokeskuksen sivulle.

Osaston toiminta
Osastollamme annettava hoito perustuu potilaiden ja heidän perheidensä tarpeisiin. Tavoitteenamme on turvallinen hoito, joka huomioi jokaisen vauvan ja perheen yksilöllisesti. Hoidamme myös synnyttäneitä äitejä. Synnytyksen jälkeen äiti siirtyy osastolle yhdessä vauvansa kanssa. Tuemme vauvan ja vanhempien välisen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä. Vanhemmat ovat vahvasti mukana vauvansa hoidossa.

Osastomme henkilökuntaan kuuluvat lääkärit, sairaanhoitajat, kätilöt, lastenhoitajat ja tarvittaessa erityistyöntekijät, esimerkiksi fysioterapeutit ja kuntoutusohjaaja. Lisäksi osastollamme työskentelee osastonsihteeri, laitoshuoltajia ja osastofarmaseutti. Voit myös halutessasi keskustella sosiaalityöntekijän, sairaalapapin tai psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Lisäksi tarjoamme pikkulapsityöryhmän ja kiikku-vauvaperhetyön palveluita.

Opetussairaala
Sairaalamme on opetussairaala, joten osastollamme tapaatte sairaanhoidon opiskelijoita. He harjoittelevat henkilökunnan ohjauksessa.

Meillä työskentelee myös lastentauteihin erikoistuvia lääkäreitä. Meitä sitoo salassapitovelvollisuus.

Ylilääkäri Samuli Ylitalo, puhelin  02 627 6562

Ylihoitaja Tuula Arvola, puhelin  02 627 7214

Osastonylilääkäri Aasa Gontmacher, puhelin 02 627 6524

Osastonhoitaja Eija Koskinen, puhelin 02 627 6520

Päivitetty: 5.2.2019 13:25

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satasairaala.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satasairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71