Epäsäännöllinen synnytys

Selko-tunnus
Kaksosvauvat nukkuvat peiton alla pipot päässä.

Ennenaikainen synnytys

Ennenaikainen synnytys on synnytys, joka käynnistyy ennen 36 raskausviikon täyttymistä. Synnytys voi tällöin käynnistyä esimerkiksi vedenmenolla, supistuksilla tai verenvuodolla. Uhkaavaa ennenaikaista synnytystä voidaan yrittää estää lääkkeillä.

 

Imukuppisynnytys

Imukuppisynnytyksessä vauvan syntymistä nopeutetaan imukupin avulla. Näin voi käydä, jos esimerkiksi äidin voimat ehtyvät tai vauvan sydänäänet heikkenevät. Tällöin vauva päähän asetetaan imukuppi. Sen avulla lääkäri vetää vauvaa supistuksen aikana. Samalla äiti itse ponnistaa.

 

Perätilasynnytys

Perätilassa oleva vauva on kohdussa peppu alaspäin. Vauva syntyy joko pakarat tai jalat edellä. Perätilasynnytyksen vaiheet eivät eroa juurikaan normaalista synnytyksestä. Perätilasynnytyksen ponnistusvaiheessa on aina paikalla sekä synnytyslääkäri että lastenlääkäri.

 

Kaksossynnytys eli geminisynnytys

Synnytystavan päättää aina synnytyslääkäri yhdessä perheen kanssa. Synnytystapaan vaikuttavat sikiöiden asennot ja koot.

 

Keisarileikkaus eli sektio

Voit lukea lisää keisarileikkauksesta, kun klikkaat tätä linkkiä.

 

Istukan käsin irrotus

Joskus istukka on kiinnittynyt tiukemmin kohdun seinämään ja sen irtoamista joudutaan avustamaan esimerkiksi akupunktiolla tai lääkkeiden avulla. Jos istukka ei kuitenkaan normaalikeinoin irtoa, lääkäri voi irrottaa sen nukutuksessa tai puudutuksessa leikkaussalissa.