Epäsäännöllinen synnytys

Selko-tunnus
Kaksosvauvat nukkuvat peiton alla pipot päässä.

Epäsäännöllisiä synnytyksiä ovat

 • ennenaikainen synnytys
 • imukuppiavusteinen synnytys
 • sektio eli keisarileikkaus
 • perätilasynnytys
 • kaksossynnytys.

Synnytys on epäsäännöllinen myös, jos vuotomäärä on poikkeava tai päädytään irrottamaan istukka käsin.

Epäsäännöllisissä synnytyksissä on lähes aina paikalla gynekologi, lastenlääkäri ja useampi kätilö.

 

Ennenaikainen synnytys

Ennenaikainen synnytys on synnytys, joka käynnistyy ennen 37. raskausviikkoa. Satasairaalassa voi synnyttää, kun raskausviikko 32 täyttyy. Jos synnytys käynnistyy aiemmin, pyritään siirtymään Tyksiin synnyttämään. Jos siirtyminen on turvallista, kätilö lähtee mukaan ambulanssiin.

Synnytys voi käynnistyä esimerkiksi vedenmenolla, supistuksilla tai verenvuodolla. Syytä synnytyksen ennenaikaiseen käynnistymiseen ei aina tiedetä. Uhkaavaa ennenaikaista synnytystä voidaan yrittää estää levolla, nesteytyksellä ja lääkkeillä.

Jos riski ennenaikaiselle synnytykselle on suuri tai synnyttäjällä on kohdunsuuta kypsyttäviä supistuksia, hänelle annetaan kortisonia. Kortisoni kypsyttää sikiön keuhkoja nopeammin.

 

Imukuppiavusteinen synnytys

Imukuppiavusteisessa synnytyksessä vauvan syntymistä nopeutetaan. Imukuppi kiinnitetään vauvan päähän ja kun äiti ponnistaa supistuksen aikana, gynekologi auttaa vauvan syntymään. Yleensä aina tarvitaan epistomania eli välilihan leikkaus.

Gynekologi päättää aina avustetaanko synnytystä imukupilla. Syitä imukuppiavusteiseen synnytykseen ovat

 • sikiön sydänäänten muutokset
 • sikiö on väärässä asennossa
 • heikot supistukset
 • synnyttäjän voimien loppuminen.

 

Perätilasynnytys

Perätilassa oleva sikiö on kohdussa peppu alaspäin. Vauva voi syntyä alateitse ainoastaan täydellisessä perätilassa, muuten synnytystapana on sektio. Perätilasynnytyksen vaiheet eivät eroa juurikaan säännöllisestä synnytyksestä. Perätilasynnytyksen ponnistusvaiheessa on aina paikalla sekä gynekologi että lastenlääkäri.

 

Kaksossynnytys eli geminisynnytys

Synnytystavan päättää aina synnytyslääkäri yhdessä perheen kanssa. Synnytystapaan vaikuttavat sikiöiden asennot ja koot. Alatiesynnytys on mahdollinen, jos synnytyskanavassa alempana oleva sikiö on

 • raivotarjonnassa eli sikiö on pää alaspäin ja kasvot äidin selkään päin
 • täydellisessä perätilassa eli sikiö on peppu alaspäin.

Kaksossynnytyksessä päädytään useammin synnyttämään toimenpiteen avulla (esimerkiksi keisarileikkauksella) kuin yhden lapsen synnytyksessä.

 

Keisarileikkaus eli sektio

Voit lukea lisää keisarileikkauksesta, kun klikkaat tätä linkkiä.

 

Poikkeava vuoto synnytyksen jälkeen

Alatiesynnytyksessä vuotaa verta noin 5 dl. Jos vuotoa tulee enemmän, puhutaan epäsäännöllisestä synnytyksestä. Jos vuodon määrä on lähellä litraa, kätilö puuttuu tilanteeseen. Silloin vuotoa hillitään lääkkeillä.

Keisarileikkauksessa normaali verenvuoto on noin 1 litra.

 

Istukan käsinirrotus

Synnyttäjä saa aina vauvan syntymän jälkeen suoneen oksitosiini-hormonia. Se auttaa istukkaa irtoamaan.

Joskus istukka on kiinnittynyt tiukemmin kohdun seinämään ja sen irtoamista joudutaan avustamaan esimerkiksi akupunktiolla tai lääkkeiden avulla. Jos istukka ei irtoa, gynekologi voi tehdä päätöksen istukan irrottamisesta käsin. Gynekologi irrottaa sen leikkaussalissa, kun äiti on kevyessä nukutuksessa. Vauva ja tukihenkilö odottavat äitiä toimenpiteen ajan synnytyssalissa tai vuodeosastolla.

 

Lue seuraavaksi

Lue seuraavaksi sivu Sektio eli keisarileikkaus.