Kansalaisohje: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Selko-tunnus

Päivitetty 23.9.2022

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan

Jos kuulut erityiseen riskiryhmään, ripeä koronatestiin hakeutuminen on tärkeää – katso Riskiryhmien varhainen koronahoito

Koronatartuntoja on edelleen paljon, mutta rokotusten ja kiertävän virustyypin ansiosta taudin vakavuusaste on selvästi vähentynyt. Se kuitenkin edelleen luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi ja riskiryhmien potilaille tauti voi olla edelleen vaarallinen .

Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tartunnanjäljitystä ei enää tehdä muualla kuin sairaaloissa ja hoivalaitoksissa.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta, mutta ne eivät suojaa kovin hyvin tartunnalta. Valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve, yleisvointisi on hyvä ja sinulla on lieviä hengitystieoireita, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Lieviä oireita voivat olla

 • nuha, nenän tukkoisuus
 • yskä
 • kurkkukipu, kurkun karheus
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • pääsärky
 • kuume
 • lievä hengen ahdistuksen tunne
 • joskus pahoinvointi, oksentelu tai ripuli (äkilliset ja voimakkaat oireet viittaavat pikemminkin liikkeellä olevaan norovirusinfektioon)

THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan ja ennen töihin tai kouluun paluuta tulee olla vähintään kaksi vuorokautta oireeton. Sovi työnantajan kanssa sairaspoissaolosta ja ota tarvittaessa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Jos oireet kestävät yli 3 vuorokautta, kuume on korkea ja/tai ilmaantuu hengenahdistusta ja/tai yleistilan laskua, on tarpeen olla yhteydessä terveydenhuollon toimijaan. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä.

 

Oireisena kontakteja on vältettävä, vaikka kotitestin testitulos olisi negatiivinen

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Infektion jälkeinen ärsytysyskä ei kuitenkaan ole este arkeen palaamiselle.

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, paitsi jos kuulut riskiryhmään, jonka kohdalla harkitaan varhaista lääkehoitoa. Erityisen tärkeää tämä on, jos sairastat tautia tai saat lääkehoitoa, jonka takia rokotteet eivät välttämättä suojaa sinua tehokkaasti (esim. solusalpaajahoito tai rituksimabi-hoito) Katso Riskiryhmien varhainen koronahoito

Toistaiseksi on voimassa laki ja asetus, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voi hakea lääkärin tai hoitajan kirjoittamalla todistuksella Covid-19 infektiosta. Sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava PCR- tai antigeenitesti. Tartuntatautirahaan on oikeutettu sellainen henkilö, jolle koituu ansioiden menetyksiä, joko oman sairastumisen tai lapsen sairastumisen vuoksi. Todistus kirjoitetaan sairastuneelle tilanteesta riippuen 5-10 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien. Nämä säädökset ovat voimassa vuoden loppuun.

Lue lisää: Muutoksia tartuntatautipäivärahan myöntämiseen (Kela)

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, toimi näin:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, etenkin riskiryhmiin kuuluviin, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Jos olet sairastanut koronavirusinfektion 2 - 3 kuukauden sisällä edellä mainittu ei koske sinua
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. 
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, sovi työnantajasi kanssa siitä, miten menettelet.
 • Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. Suosittelemme tällöin käyttämään venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta.
 • Jos perheessä on todettu korona, mutta lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen. 
 • Lapsen vointia on kuitenkin hyvä tarkkailla. Mikäli oireita tulee, tulee jäädä kotiin ja tällöin suositellaan kotitestausta.
 • Jos työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollon työpaikassa, ole yhteydessä työnantajaan. Sote-alan ammattihenkilön toimintaohje tartunta- tai altistustilanteessa
 • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tartuttavuuden katsotaan alkavan kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.  Mikäli tartunnalle altistunut ei ole sairastanut koronavirusinfektiota kahden – kolmen kuukauden sisällä, pyydä hätä välttämään vapaaehtoisesti lähikontakteja, erityisesti riskiryhmiin kuuluvia, viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvia tavatessaanAltistuneen suositellaan tekemään kotitesti heti, jos ilmaantuu oireita. Testi voidaan tehdä myös altistumisen jälkeen, vaikka oireita ei olisi ja uusia se 2-3 vuorokauden kuluttua (käytä testiä, joka on tarkoitettu oireettomien testaamiseen).

 

Milloin terveydenhuollon testiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät - THL
 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • olet raskaana

Ripeän näytteidenoton merkitys on kasvanut, sillä jos kuulut STM:n määrittämiin erityisryhmiin, sinulle voidaan harkita varhaista lääkehoitoa. Lääkehoito tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 5 vuorokauden aikana oireiden alusta. Katso STM ohje.

Jos edellä mainitut näytteenoton kriteerit eivät täyty ja tarvitset todistuksen tartuntatautilain mukaista tartuntatautirahapäätöstä varten, hakeudu ensisijaisesti testiin työterveyshuoltoon, josta saat myös todistuksen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit hakeutua kunnalliseen näytteenottoon.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Missä ja miten testi otetaan?

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Satasairaalassa näytteitä otetaan sairaalan potilailta ja Satasairaalan henkilökunnalta.

Tee oireista arvio omaolo.fi-sivustolla tai tarvittaessa soita omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon ajan varaamiseksi.