Koronarokotukset Suomessa ja Satakunnassa

Sivu päivitetty 21.12.2021 klo 10.00.

Koronarokotukset Suomessa ja Satakunnassa

Koronavirusrokotteen saavat Suomessa kaikki – vapaaehtoisuuden pohjalta. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta. Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille. Myös 5 – 11 –vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat saavat jo halutessaan rokotteen.  

Tavoitteena on

  • estää koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä
  • ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.  

Satakunnassa kunnat järjestävät rokotukset ja kertovat, mistä rokotuksen saa. Seuraa siis oman kuntasi viestintää.  

Tiedot raportoidaan kootusti THL:n rokotusrekisteriin, jossa esitetään myös Varsinais-Suomen rokotusten edistyminen.

Katso myös Rokotteet ja koronavirus (THL)

 

Yhteistyö yksityisten työterveyshuollon toimijoiden kanssa

Satakunnan kunnat ovat jo viime keväänä tehneet yhteistyötä yksityisten työterveyshuollon toimijoiden kanssa koronarokotusten toteuttamisessa. Yhteistyötä pyritään nyt tiivistämään, kun rokotteita on hyvin käytettävissä.

Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Tärkeintä on tavoittaa 1. ja 2. rokotusta vielä vailla olevat kuntalaiset. Kunnissa 3. rokotukset etenevät THL:n suosituksen mukaisesti ikä- ja riskiryhmittäin. Näin saadaan paras terveyshyöty.

Työnantajien kannattaa tehdä rokotussopimuksia työterveyshuollon toimijoiden kanssa, jotta työikäisen väestön koronarokotuksiin saadaan tehostettua. Rokotteita jaetaan työterveyshuoltoihin joustavasti, kun sopimus kunnan kanssa on tehty. Työterveyshuolto voi rokottaa asiakkaitaan kotikunnasta riippumatta ja antaa kaikkia kolmea rokoteannosta THL:n voimassa olevan ohjeen mukaisesti. Työterveyshuollon rokottaminen ei hidasta iäkkäiden rokottamisia, joten ne voivat edetä ikäryhmissä vapaammin kuin kunta, toki THL:n ohjetta noudattaen.

 

Eläköityneet terveydenhuollon ammattilaiset voivat osallistua rokotusten antamiseen

Satakunnan kunnat ovat viime keväästä lähtien aktiivisesti rekrytoineet eläkkeelle jääneitä ammattilaisia rokotusten toteuttamiseen ja organisointiin.

Mikäli alueella kuitenkin on jokin käyttämätön voimavara, ATTR kehottaa rokotustoimintaan tai tartunnanjäljitykseen halukkaita eläkkeelle jääneitä tai muulle alalle hakeutuneita lääkäreitä, terveydenhoitajia, sairaanhoitajia, kätilöitä ja hammaslääkäreitä ottamaan yhteyttä kuntien rokotusyhteyshenkilöihin rokotuskoulutuksen aloittamiseksi. Jotta vakuutukset ovat voimassa, rokottamisesta pitää tehdä työsopimus kunnan kanssa.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä kuntien rokotusyhdyshenkilöihin

Kerro viestissäsi yhteystietosi, koulutuksesi, sekä toiveet työn keston, työajan ja työn aloittamisajankohdan suhteen.

 

Yhteistyö järjestöjen kanssa

SPR on ollut avustamassa rokotusten toteuttamista 13 paikkakunnalla tämän vuoden aikana, SPR tehnyt n. 8500 työtuntia lähinnä jälkitarkkailussa ja opastamisessa. Koulutettuja henkilöitä on noin 120.

Yhteistyö SPR:n kanssa jatkuu.

Mikäli jotkin muut järjestöt haluavat ilmoittautua apuun rokotusten järjestämisessä, he voivat ottaa yhteyttä kuntien rokotusyhteyshenkilöihin rokotuskoulutuksen aloittamiseksi.