Milloin ja missä koronanäyte otetaan?

Selko-tunnus

Koronanäyte otetaan terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Satasairaalassa näytteitä otetaan sairaalan potilailta ja Satasairaalan henkilökunnalta.

Yli 12-vuotiaiden näytteenotto

Jos olet yli 12-vuotias ja sinulla on hengitystieinfektion oireita, älä mene töihin tai kouluun, vaan pysy kotona. Tee oirearvio omaolo.fi-sivustolla. Saat sivustolta toimintaohjeita ja tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen. Jos et saa mielestäsi tarpeeksi ohjeita omaolo.fi - sivustolta, soita omaan terveyskeskukseesi ja kysy, miten sinun tulee toimia.

Jos et ole saanut 2 koronarokotetta tai et ole sairastanut koronaa edellisen 6 kuukauden aikana, sinulta pitää ottaa näyte mahdollisimman pian.

Jos olet saanut 2 rokotetta, sinua ei tavallisessa tilanteessa ohjata näytteenottoon. Seuraavissa tilanteissa näyte kuitenkin otetaan:

• Olet altistunut koronalle edellisen 2 viikon aikana.
  • Olet palannut ulkomailta alle 2 viikkoa sitten.
  • Olet töissä sosiaali- tai terveydenhuollossa.
  • Olet yli 70-vuotias.
  • Sinulla on vastustuskykyä alentava sairaus tai lääkitys.
  • Olet sairaalahoidossa, laitoshoidossa tai vastaavassa.
  • Lääkäri arvioi, että näytteenotto on tarpeen.

Alle 12-vuotiaiden näytteenotto

Jos alle 12-vuotiaalla on hengitystieinfektion oireita, hän voi yleensä sairastaa kotona. Päiväkotiin tai kouluun ei silloin saa mennä. Tavallisesti näytettä ei tarvita, mutta seuraavissa tilanteissa näyte kuitenkin otetaan:

• Lapsi on altistunut koronalle edellisen 2 viikon aikana.
  • Lapsi on palannut ulkomailta alle 2 viikkoa sitten.
  • Lapsen kodissa on yli 16-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät ole saaneet 2 koronarokotetta.
  • Lapsen kodissa on henkilöitä, joilla on vastustuskykyä alentava sairaus tai lääkitys.
  • Lääkäri arvioi, että näytteenotto on tarpeen.
  • Lapsen huoltaja haluaa, että näyte otetaan.

Mikäli joku näistä asioista toteutuu, tee lapsen oireista arvio omaolo.fi-sivustolla. Saat sivustolta toimintaohjeita ja tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen. Jos et saa mielestäsi tarpeeksi ohjeita omaolo.fi - sivustolta, soita omaan terveyskeskukseesi ja kysy, miten sinun tulee toimia.

Jos lapsi on sairastanut koronan edellisen 6 kuukauden aikana, näytettä ei oteta.