Perustietoa koronaviruksesta

Selko-tunnus

Perustietoa viruksesta

Kiinasta lähtöisin oleva koronavirus on levinnyt laajalti maailmalla. Uusi koronavirus aiheuttaa influenssan kaltaisia oireita. Niitä voivat olla kuume, yskä, lihaskivut, sairaudentunne ja hengenahdistus. Pienellä osalla sairastuneista voi olla kurkkukipua ja nuhaa.

Suurin osa sairastuneista saa lievän taudin ja paranee ongelmitta. Osa voi kuitenkin saada keuhkokuumeen ja tarvita sairaalahoitoa.

Uusi koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Kun tartunta on saatu, oireet alkavat yleensä 5 vuorokauden kuluttua, mutta taudin itämisaika on 2-12 vuorokautta.

Katso THL:n sivuilta lisää tietoja. Tietoa on saatavissa THL:n internetsivulla myös selkokielellä.

Voit myös lukea Terveyskylän tietopaketin koronaviruksesta.

 

Puhelinneuvonta

Valtakunnallinen koronaviruksen puhelinneuvonta toimii numerossa 0295 535 535. Saat neuvonnasta yleistä tietoa koronaviruksesta. Lue lisää Valtioneuvoston internetsivulta.

 

Usein kysytyt kysymykset

Valtioneuvosto on koonnut sivuilleen ministeriöiden vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivuilla on vastauksia muun muassa koulutukseen, toimeentuloon sekä matkustamiseen ja kokoontumisiin liittyviin kysymyksiin.

THL:n usein kysyttyä koronaviruksesta -sivulta löytyy vastauksia useisiin koronavirusinfektioon liittyviin kysymyksiin. Sivuilla kerrotaan muun muassa koronaviruksen riskiryhmistä ja virukselta suojautumisesta.

Kuntaliitoin sivuilta voit lukea kuntien kannalta tärkeitä asioita koronavirukseen liittyen.

 

Huolestuttaako koronavirus?

Lue Terveyskylän asiantuntijoiden vinkit huolen ja epävarmuuden sietämisestä.

 

Koronavirus voi pelottaa lasta

Miten puhua lapselle koronaviruksesta? Lue Unicefin 8 vinkkiä.
 

 

Viruksen epidemia-alue ja muut ajankohtaiset tiedot

THL seuraa ja päivittää sivuillaan ajankohtaisia tietoja viruksesta ja taudin epidemia-alueista.