Milloin sairaalaan?

Selko-tunnus
Synnyttämään tuleva nainen painaa synnyttäjien ovikelloa Satasairaalan E-rakennuksen A9-ovella.

Tällä sivulla kerromme, milloin on hyvä lähteä sairaalaan.

 

Säännölliset supistukset

Supistukset ovat säännöllisiä, kun niitä tulee alle 10 minuutin välein, ja ne ovat kivuliaita.

Kun supistaa, tee normaaleja askareita mahdollisimman kauan. Kun supistuksiin pitää keskittyä, älä pidätä hengitystä. Yritä rentoutua supistusten välillä. Muista, ettei sinun tarvitse selviytyä kuin yhdestä supistuksesta kerrallaan. Niin kauan kuin koet pärjääväsi supistusten kanssa voit huoletta olla kotona. Säännölliset supistuksetkin voivat vielä hiipua, jolloin ne ovat synnytystä ennakoivia supistuksia.

Kokeile kotona suihkua, hierontaa, lämmintä jyväpussia, erilaisia asentoja. Voit myös ottaa paracetamolia sisältävää lääkettä. Se lievittää kipua. Voit ottaa sitä yhden gramman kolme kertaa vuorokaudessa.

 

Lapsivedenmeno

Jos lapsivesi menee, lähde sairaalaan, vaikka ei supistaisikaan. Jos et ole varma veden menosta, laita puhdas side. Jos se selvästi kastuu, todennäköisesti vesi on mennyt. Matkaa sairaalaan kuitenkin rauhallisesti.

 

Verinen vuoto

Avautumisvaiheessa esiintyy usein vereslimaista vuotoa, jossa saattaa olla mukana "veriviiruja". Tällainen vuoto on normaalia, eikä pelkästään sen vuoksi tarvitse lähteä sairaalaan.

Kirkas, runsas, verinen vuoto on kuitenkin aina syy lähteä heti sairaalaan, raskauden kestosta riippumatta.

 

Mitä mukaan sairaalaan?

Ota nämä mukaasi, kun tulet synnyttämään:

  • Neuvolakortti. Kuljeta sitä aina mukanasi.
  • Henkilökohtaiset tarvikkeet esimerkiksi hygieniatarvikkeet.
  • Kamera.  
  • Jätä kaikki korut kotiin. Kun lähdet sairaalaan, ota kaikki lävistyskorut pois, erityisesti kielilävistys.

Kotiin lähtöä varten tavaroita ei tarvitse vielä ottaa mukaan. Puoliso tai tukihenkilö voi tuoda esimerkiksi turvakaukalon ja kotiinlähtövaatteet synnytysvuodeosastolle vasta juuri ennen kotiin lähtöä.