Synnytys- ja naistentautien osasto

Selko-tunnus
Isoveli katsoo vastasyntynyttä sisarustaan, joka on äidin sylissä.

Osastomme sijaitsee E-talon 1. kerroksessa äitiyspoliklinikan vieressä.

Hoidamme

 • raskaana olevia
 • synnyttäneitä
 • vastasyntyneitä
 • naistentautien potilaita
 • tarpeen mukaan esimerkiksi kirurgisia potilaita.

Otamme potilaita vastaan 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Hoidamme virka-ajan ulkopuolella naistentautien erikoissairaanhoidon päivystyksen. Synnytyssali hoitaa virka-ajan ulkopuolella äitiyspoliklinikan päivystyskäynnit.

Tarjoamme laadukasta ja ajanmukaista hoitoa elämän kaikissa vaiheissa. Huomioimme juuri sinun tarpeesi ja kuuntelemme odotuksiasi. Hoitomme on perhekeskeistä eli pyrimme huomioimaan myös perheesi tarpeet ja kokonaistilanteen.

Synnytys- ja naistentautien osastolla työskentelee

 • kätilöitä
 • sairaanhoitajia
 • gynekologi
 • lastenlääkäri
 • tarpeen mukaan muiden erikoisalojen osaajia.

 

Vierailuajat

Noudata vierailussa osastolla Satasairaalan ajankohtaisia ohjeita. Myös potilaan ja osaston tilanne vaikuttaa vierailuihin.

Muistathan käyttää käsihuuhdetta, kun tulet osastolle ja kun poistut osastolta.

 

Synnytyksen jälkeinen hoito

Kun perhe saapuu osastolle, se saa merkitä nuppineulalla vauvansa osaston syntymätauluun.

Ennen kotiinlähtöä perhe saa halutessaan ilmoittaa tiedon vauvansa syntymästä Satakunnan alueen lehtiin. Ilmoitus on maksuton ja sairaala ilmoittaa vain tiedot, jotka vanhemmat ovat merkinneet kansioon.

 

Potilashuoneet

Synnytyksen jälkeen synnyttänyt äiti ja vauva siirtyvät osastolle kahden hengen huoneeseen. 

Huoneissa on kaappi omille tavaroille ja lukollinen laatikko. Huoneissa on myös vessa ja suihku.

Osastolla on myös perhehuoneita, joissa tukihenkilö on läsnä sairaalassaolon ajan. Tukihenkilö osallistuu myös vauvan hoitoon aktiivisesti ja saa siihen ohjausta. Perhehuoneeseen kuuluu molemmille sänky, petivaatteet, pyyhkeet ja ruoka. (Yhdessä huoneista on kodikkaampi sisustus ja parisänky. Huonetta kutsutaan perhetuvaksi.) Perhehuoneesta menee kaksinkertainen hoitopäivämaksu.

Jos haluatte perhehuoneen, voitte ilmoittaa siitä osastolle tullessanne. Perhehuonetta ei ikävä kyllä voi varata etukäteen. Jos kaikki perhehuoneet ovat täynnä, voitte halutessanne jonottaa huonetta. Jos perhehuone vapautuu, voitte siirtyä sinne kesken hoidon.

 

Toipuminen synnytyksestä

Seuraamme äidin toipumista synnytyksen jälkeen. Seuraamme esimerkiksi

 • kohdun supistumista
 • jälkivuodon määrää
 • mahdollista välilihan leikkaushaavaa
 • repeämiä
 • sektiohaavan paranemista.

Hoidamme tarvittaessa myös synnytyksen jälkeistä kipua. Sektiosta toipuminen saattaa kestää pidempään kuin alatiesynnytyksestä toipuminen. Huomioimme tämän hoidossa ja ohjauksessa.

Synnytyksen jälkeen saatat tuntea itsesi kovin väsyneeksi. Imetyksen ja vauvasi vuoksi joudut ehkä valvomaan yöaikaan. Sinun kannattaa levätä silloin, kun vauvasi nukkuu.

Synnytyksen jälkeinen mielialan lasku on täysin normaalia. Syynä tähän ovat hormonitasapainon muutokset, esimerkiksi maidon nousu rintoihin. Mikäli mielialan laskusi jatkuu pidempään tai se rajoittaa toimintakykyäsi, älä epäröi hakea apua. Äitiyden onni ei välttämättä synny heti. Älä vaadi itseltäsi jotakin suurta ja mullistavaa tunnetta. Jokainen uusi ihmissuhde vaatii aikaa kehittyäkseen.

 

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Ensimmäiset päivät kuluvat vauvaan tutustuen, imetystä harjoitellessa ja vauvan ollessa ihokontaktissa. Imetyksen kannalta on tärkeää, että vauva saa viettää paljon aikaa rinnalla.  Vauvan hoidossa tärkeää on turvallisuus, lämpö ja läheisyys. Vauva viihtyy sylissä. Vanhempia ohjataan vauvan hoitoon.

Synnytysvuodeosastolla äiti ja vauva saavat olla yhdessä vuorokauden ympäri. Hoitaja ohjaa perhettä imetyksessä ja vauvanhoidossa perheen tarpeiden mukaan. Opit tuntemaan vauvasi parhaiten, kun hoidat häntä. Siksi kannustamme vanhempia omatoimisuuteen.

 

Kotiutuminen

Sairaalassa ollaan noin 2 - 3 päivää synnytyksen jälkeen. Kun äidin ja vauvan vointi sallii, perhe pääsee kotiin. Ennen kotiinlähtöä lastenlääkäri tarkastaa vauvan ja kätilö tarkastaa äidin voinnin. Kotiutumisen yhteydessä käymme läpi synnytyskokemusta, imetysohjeita ja kotihoito-ohjeita.

Osastoltamme on mahdollista kotiutua myös lyhytjälkihoitoisesti (LYSY). Silloin äiti ja vauva pääsevät kotiin noin 12 tuntia synnytyksen jälkeen, mikäli voivat hyvin. (Lastenlääkäri päättää, voiko vauva kotiutua.) Lyhytjälkihoitoisuuteen kuuluu, että perhe tulee uusintatarkastukseen 3 - 5 vuorokauden kuluttua synnytyksestä.