Tietosuojavastaava

Selko-tunnus

Jokaisessa terveydenhuollon yksikössä pitää lain mukaan olla tietosuojavastaava. Hän seuraa ja valvoo potilastietojen käyttöä. Tietosuojavastaava on potilaan ja henkilökunnan tukena tietosuoja-asioissa.
 
Sairaala säilyttää tietoja jokaisesta potilaastaan. Tiedot koskevat muun muassa potilaan henkilötietoja ja potilaan terveydentilaan liittyviä asioita. Potilastiedot täytyy pitää salassa. Niitä voivat lukea vain ne ihmiset, jotka osallistuvat hoitoosi siellä, missä sinua hoidetaan. Tietojasi voidaan lukea vain siltä osin, kun hoitosi vuoksi on tärkeää. Lääkärien ja hoitajien lisäksi potilastietojasi käsittelevät esimerkiksi osastonsihteerit. 

Kun joku lukee sähköisestä potilastietojärjestelmästä tietojasi, siitä jää merkintä, eli lokitieto. Siksi on mahdollista seurata, kuka on käyttänyt potilastietoja, milloin ja mihin tarkoitukseen. Potilastietojen käyttöä valvotaan säännöllisesti.

Sinulla on oikeus tarkastaa kuka on lukenut potilastietojasi. Voit käyttää siihen valmista lomaketta, joka löytyy Potilaan oikeudet ja tietosuoja -sivun lopusta. Lomakkeen nimi on Lokitietojen tarkastuspyyntö. Tietojen tarkastus on ilmaista.

Voit lukea lisää tietosuojasta ja salassapidosta sivustomme seuraavista osioista:

Tiedonhallintalain mukaisen kuvauksen Satasairaalan tiedoista ja asiakirjoista voit lukea Asiakirjajulkisuuskuvaus-sivulta.