Satasairaalan taide

Selko-tunnus

Kokemuksemme mukaan taide vaikuttaa ihmisten terveyteen. Ihmiset kokevat hoitopaikan miellyttävänä, kun ympärillä on taidetta. Samalla taide saa ihmiset kokemaan itsensä terveemmiksi.

Satasairaalassa oleva taide viestittää potilaille ja asiakkaille, että heistä välitetään. Taide voi lievittää oireita ja auttaa jaksamaan. Monien taideteosten aiheet ovat iloisia ja leikkimielisiä, mutta teoksissa on usein myös jotain sielukasta ja syvää. Taiteen yksi tehtävä onkin herättää tunteita.

Taide lisää myös henkilökunnan viihtyvyyttä ja vaikuttaa siten työoloihin.

 

Satasairaalan alueella olevaa taidetta

Jos haluat tarkemman kuvauksen taideteoksista, kuuntele tämä sivu. Paina Kuuntele-nappia Satasairaalan taide -otsikon alla.

 

Ville Kirjanen (2015): Mikrobit. Keramiikka

Teos sijaitsee Lasten- ja naistentalon käytävällä.

Moniosainen leikkimielinen teoskokonaisuus muodostuu erikokoisista palloista, joissa jokaisen pinnalla on useita sakaroita. Mikrobi-pallot näyttävät kuin pusertuvan seinästä läpi. Taiteilija kertoo, että kun olemme sairastuneet ja mikrobit kiusaavat kehoamme, niin näitä mikrobeja voi myös vähän tökkiä ja samalla kysyä, että sinäkö minua kiusaat?

 

Anna Turunen (2015): Vaihtopäät. Toiminnallinen maalaus

Teos sijaitsee Lasten- ja naistentalon 3. kerroksen odotustilassa.

Teos kuvaa kahta lasta, jotka seisovat rinnakkain odotustilan seinän vieressä. Molempien hahmojen pään ympärillä on suuri, pyöreä levy, johon on maalattu erilaisia kasvoja. Levyä pyörittämällä hahmoille voi vaihtaa pään. Vaihtoehtopäinä ovat esimerkiksi nalle, virtahepo, jänis ja prinsessa. Teos on värikäs ja leikkimielinen. Se kuvaa mielikuvitusmaailmaa ja erilaisia rooleja, joita voimme kokeilla leikkiessämme.

 

Anna Turunen, Anne Salmela ja henkilökunta (2015): Raanu. Printattu polykarbonaattilevy

Teoksia on yhteensä neljä ja ne sijaitsevat Lasten- ja naistentalon portaikossa, ikkunoiden edessä.

Teos on nykyaikainen versio perinteisesti naisten käsitöinä tekemistä raanu -tekstiileistä. Tämä teos on värikäs, raidallinen ja printattu läpikuultavalle polykarbonaattilevylle. Ulkoapäin katsoessa raanut muodostavat yhtenäisen linjan kaikkien kerrosten läpi. Kuvataiteilijat Anna Turunen ja Anne Salmela keskustelivat henkilökunnan kanssa merkityksellisistä väreistä ja lopulliseen teokseen on koottu juuri siinä kerroksessa työskentelevien henkilöiden lempivärit prosenttiosuuksina.

 

Satu-Minna Suorajärvi (2018): Kastehelmi. Laserleikattu, ruostumaton teräs

Teos sijaitsee H-rakennuksen pihalla.

Teos kuvaa kolmea suurta, ylöspäin avautuvaa kasvinlehteä. Lehtien pinnoilla on paljon erikoisia, kiiltäviä teräspalloja. Taiteilija kertoo, että Kastehelmi-teos on saanut ideansa kielosta, jonka pintaan on kertynyt vesipisaroita. Teos mukailee japanilaisen haikun tunnelmia.

 

Reijo Paavilainen (2018): Valoisa puutarha. H-rakennuksen digiprintattu lasijulkisivu

Teos sijaitsee H-rakennuksen kahdessa julkisivussa.

Teos on lasia, joka on kuvioitu tyylitellyillä kasveilla. Pinta on samalla runsas mutta tyylikäs. Taiteilijan mukaan ”sairaala on kuin puutarha. Se on elvyttävä keidas matkamme varrella. Kuvio on hetkeltä, jolloin valo siivilöityy lehvästön läpi ja lämpö väreilee ilmassa. Tuo uuden aamun hetki tekee myös mielestä valoisan ja antaa toivoa.

 

Laura Lehenkari (2015): Niitty. Maalattu, ruostumaton teräs

Teos sijaitsee Lasten- ja naistentalon sisäänkäynnin pihassa.

Rakennuksen pihalla on kuusi kirkasväristä perhosta. Perhoset ovat erikokoisia, mutta kaikki hyvin suuria. Viisi perhosta on asetettu suurten pyöreähköjen kivien päälle ja yksi seinäpintaan. Taiteilija kertoo, että perhoset ovat yksi luonnon ihmeistä, ne saavat kauneudellaan ja herkkyydellään meidät pysähtymään, ilahtumaan ja ihmettelemään maailmaa, tarkastelemaan asioita lasten silmin.

 

Anu Sukanen (2014): Retkellä. Kuusi valokuvaa

Teokset sijaitsevat synnytyssaleissa.

Suuret valokuvat on asetettu synnytyssalien sängyn yläpuolelle seinään. Jokainen niistä kuvaa merta tai vettä, tässä kuvassa näkyy soutajan airon pää, josta roiskuu vettä. Veden pinta aaltoilee.  Taiteilija kertoo, ettei tiedä ihanampaa tapaa olla taiteen kanssa läsnä ihmisten elämässä ja toivoo kuvien tuovan iloa ja valoa ponnisteluun uuden elämän alussa.