Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä piti ylimääräisen kokouksen Rauman tilanteen huononemisen takia, Satakunta jatkaa perustasolla, Eurassa leviämisvaihe jatkuu

Mediatiedote 21.5.2021 kello 20.20

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen Rauman tilanteen huononemisen takia.

ATTR:n kokonaisarvion perusteella Satakunta on epidemiologisesti edelleen perustasolla. Euran tilanne jatkuu vaikeana ja siellä ollaan leviämisvaiheessa. Kokemäki ovat edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta tilanne siellä näyttää vakautuvan. Nakkila on palannut perustasolle Rauman katsotaan nyt olevan kiihtymisvaiheessa ja riski leviämisvaiheeseen joutumisesta on ilmeinen.

Tilanne Raumalla

Raumalla ilmaantuvuusluku ei vielä ole kovin korkea, mutta se on nopeasti kaksinkertaistunut. Tilanteeseen liittyy useita joukkoaltistuksia, joista Rauman kaupunki on tiedottanut erikseen. Viime aikoina todetut tartunnat Raumalla ovat keskittyneet nuoriin aikuisiin, mukana yksi yläasteikäinen. Yhdeksässä tapauksessa tartunta on todennäköisesti saatu joukkokokoontumissa toreilla, baareissa tai yksityisjuhlissa, mutta tarkka tartunnanlähde ei ole selvillä. Koska koronavirus tarttuu jo ennen oireiden puhkeamista ja henkilöt ovat liikkuneet aktiivisesti on seurauksena ollut myös joukkoaltistuksia ravintoloissa, baareissa ja harrastuksissa. Karanteeniin on Raumalla viime päivinä asetettu noin 150 henkilöä ja lisäksi ravintoloissa, baareissa ja kultajuhlissa on todennäköisesti altistunut moninkertainen määrä ihmisiä, joita ei ole voitu tunnistaa. Lisäksi Lukon koulukierroksella on tapahtunut lyhytkestoisia altistuksia, jotka eivät ole johtaneet karanteeniin, mutta voivat olla mahdollisia altistumistapahtumia.

Satakunnan epidemiatilanne ilmaantuvuuslukuina

THL:n koronakartassa ilmaantuvuus tänään on 26,4 / 100 000 asukasta / 14 vrk (57 tapausta).

14 vuorokauden ilmaantuvuus kahden viime viikon aikana 7-20.5.2021
(Sairaanhoitopiirin omat tarkat luvut):
Satakunta yhteensä 58  tapausta, ilmaantuvuus 31,1 / 100 000 / 14 vrk.

  • Rauma 15 tapausta, ilmaantuvuus 38,4 / 100 000 / 14 vrk
  • Pori 6 tapausta, ilmaantuvuus 7,2 / 100 000 / 14 vrk
  • Eura 36 tapausta, ilmaantuvuus 313,0 / 100 000 / 14 vrk
  • Eurajoki 1 tapausta, ilmaantuvuus 10,6 / 100 000 / 14 vrk
  • Ulvila 1 tapaus, ilmaantuvuus 7,9 / 100 000 / 14 vrk
  • Nakkila 1 tapaus, ilmaantuvuus 19,0/ 100 000 / 14 vrk
  • Kokemäki 6 tapausta, ilmaantuvuus 85,5 / 100 000 / 14 vrk
  • Muissa Satakunnan kunnissa ei ole ollut tapauksia 14 vuorokauden aikana

Rauma lisää näytteenottoa ja on valmistautunut nopeaan tartunnanjäljittämiseen

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä. On hyvä huomata, että erityisesti nuorilla oireet voivat olla lieviä ja muistuttaa esim. siitepölyn aiheuttamaa nuhaa.

Rauma lisää jo tänään viikonlopun näytteenoton kapasiteettia ja oireisille pyritään antamaan testiaika mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan niiden, jotka on ohjattu testiin altistustilanteen takia ei pidä kiirehtiä näytteeseen hakeutumista, vaan heidät kannattaa tutkia vasta 4. tai 5. päivänä altistustilanteen jälkeen, sillä oireeton tartunta ei näy heti.

Muistutetaan myös, että negatiivisella testillä ei voi lyhentää viranomaisten määräämää karanteenia.

ATTR ja AVI seuraavat tilannetta tiiviisti

Toistaiseksi ei tehdä muutoksia suosituksiin ja rajoituksiin. Euraa, Raumaa ja Kokemäkeä lukuun ottamatta Satakunnan tilanne on rauhallinen. Mikäli tilanne heikkenee tai tartuntaketjut leviävät mihin kuntiin, asiaa arvioidaan uudelleen.

Varhaisella näytteisiin hakeutumisella ja tartuntaketjujen katkaisulla tilanne voidaan saada hallintaan. Erityisesti Eurassa ja Raumalla on tärkeää nyt noudattaa tuttuja hygieniaohjeita ja käyttää maskia sekä pitää huolta turvaväleistä. Myös kontaktien vähentäminen olisi tärkeää etenkin, jos on ottanut osaa joukkokokoontumisiin tai epäilee voineensa altistua.