Apinarokkorokotetta tarjotaan niille, joilla on suurin riski saada tartunta - Satakunnassa rokotukset keskitetään Satasairaalan infektiopoliklinikalle

THL tiedotti eilen apinarokkorokotteiden laajentamisesta.

Rokotuksia on aiemmin tarjottu ainoastaan taudille altistuneille ja sairastuneen lähikontakteille. Nyt rokotuksia tarjotaan ennaltaehkäisevästi myös niille, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta. Ryhmien määrittelyssä THL on huomioinut sekä tartuntariskin, että rokotteiden rajallisen saatavuuden.

Rokotusta tarjotaan seuraaviin ryhmiin kuuluville henkilöille

 • HIVin ennaltaehkäisevää eli PREP-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • PREP-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • HIV-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita
 • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista:
  • ryhmäseksiä tai
  • todettu seksitauti tai
  • vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä tai
  • osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.
  •  

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta Jynneos-rokotetta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein ihon sisäisesti.

 

Satakunnassa rokotukset keskitetään Satasairaalan infektiopoliklinikalle

Rokotteita on käytettävissä erittäin rajallisesti. Yhdestä rokoteampullista on mahdollisuus saada rokote neljälle tai viidelle henkilölle, kun käytetään ihon sisäistä pistostekniikkaa. Satakunnassa rokotukset keskitetään Satasairaalan infektiopoliklinikalle ja ne alkavat ensi viikolla. Rokotukset keskitetään tiettyihin päiviin, jotta rokotehävikkiä ei synny.  Jos kuulut em. riskiryhmään, voit soittaa Satasairaalan infektiopoliklinikan hoitajalle, puhelin 044-707 7969 rokotusajan sopimiseksi. Parhaiten hoitajan tavoittaa iltapäivisin klo 13 – 15. Muille kuin em. ryhmiin kuuluville rokotuksia ei voida antaa.

 

Satakunnassa ei ole toistaiseksi todettu varmistettuja apinarokkotapauksia

Suomessa apinarokkotapauksia oli eiliseen mennessä varmistettu 41. Tartunnan voi saada niin ulkomailla kuin Suomessa. Satakunnassa ei toistaiseksi ole todettu yhtään tapausta, mutta muutamia epäilyjä on tutkittu ja diagnostiset valmiudet ovat hyvät. Jos epäilet tartuntaa, ota yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapu 116117 -numeroon ja vältä kontakteja. Jos apinarokkoepäily on perusteltu, tutkimukset toteutetaan Satasairaalan päivystyksessä varotoimin.

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti. Valtaosa tartunnoista on saatu miesten välisen seksissä. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan. 

 

Lisätietoa:

Apinarokkorokote - THL

Apinarokko - THL