COVID-tilanne Satakunnassa 20.6.2020

Tiedote 20.6.2020 kello 12.00

Satakunnassa todettiin eilen illalla kaksi uuttaa COVID-19 tapausta

– juhannuksen vietossa on syytä muistaa varotoimet

Satakunnassa todettiin eilen illalla kaksi uuttaa COVID-19 tapausta. Yksi potilas on sairaalahoidossa, teho-osastolla ei ole potilaita. Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 58 COVID-potilasta. Satakunta on edelleen matalan ilmaantuvuuden aluetta, mutta kahden viime viikon aikana todetut tapaukset muistuttavat siitä, että epidemian leviäminen on mahdollista, jos varotoimista ei huolehdita.

Tartunnanjäljitys on tehty ripeästi ja lähikontaktit on asetettu karanteeniin. Joitakin mahdollisesti altistuneita tavoitellaan vielä tänään kuntien toimesta. Valitettavasti kummastakaan tapauksesta ei ole voitu osoittaa tartunnanlähdettä. Toinen tapauksista on saanut tartuntansa Porissa, toinen Eurajoella. On siis mahdollista, että tapauksia ilmaantuu lisää.

Liikkeellä on ollut myös perättömiä tietoja. Ainakin yhdellä työpaikalla oli eilen annettu tiedote uudesta koronatartunnasta. Tämä tieto oli kuitenkin virheellinen. Jokainen Satakunnan COVID-tapaus selvitellään tarkasti ja saamme tiedot myös yksityispuolella otetuista näytteistä.

Uudet tapaukset ovat hyvä muistutus siitä, että COVID-19 infektiota saattaa edelleen  olla liikkeellä Satakunnassa ja on erittäin tärkeää, että kaikki lievästikin oireilevat hakeutuvat testiin. Mikäli sinulla on koronaviruksen aiheuttamaan infektioon viittaavia oireita, voit tehdä netissä oma olo -testin tai voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseesi testiin pääsemiseksi. Juhannuksena testejä tehdään tarvittaessa myös Satasairaalan Drive in -pisteessä. Ajasta pitää kuitenkin sopia etukäteen puhelimitse. Sen sijaan oireettomia henkilöitä ei ole syytä tutkia. Näytteen avulla ei voida poissulkea altistumista COVID-infektiolle.

On tärkeää edelleen huolehtia asianmukaisista hygieniatoimista ja turvaväleistä.  Juhannusta kannattaa juhlia ulkona. Suuria väenkokouksia kannattaa välttää. Riskiryhmäläisiä tavattaessa pitää noudattaa varotoimia ja käyttää suojaimia. Yhteisenä tavoitteenamme on ehkäistä epidemian leviäminen Satakunnassa.