COVID-tilanne Satakunnassa 24.6.2020

Tiedote 24.6.2020 kello 16.00

Satakunnassa todettiin eilen illalla yksi uusi COVID-19 tapaus

Satakunnassa todettiin eilen illalla yksi uusi koronaviruksen aiheuttama COVID-infektio. Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 60 COVID-tapausta. Maakunta on edelleen matalan ilmaantuvuuden aluetta (esiintyvyys koko epidemian aikana Satakunnassa on noin 27 tapausta / 100 000 asukasta, kun se väkilukuun suhteutettuna on Varsinais-Suomessa noin kolminkertainen ja pääkaupunkiseudulla yli kymmenkertainen).

Sairaalahoidossa ei ole koronaviruspotilaita.

Eilen todettu tartunta on saatu Porin seudulla todennäköisesti jo kolmisen viikkoa sitten.  Tartunnalle altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

Runsaan kahden viikon aikana on todettu yhteensä neljä COVID-19 tapausta, joissa tartunta on saatu Porin seudulta eikä varsinaista tartunnanlähdettä ole pystytty selvittämään, vaikka tilanteet on huolellisesti kartoitettu.  Eurajoella on yksi vastaava tapaus. Tapauksilla ei ole tunnistettua yhteyttä toisiinsa. Sairastuneet ovat eri ikäisiä ja eri alueilta, kaikki varsin hyväkuntoisia. Huolena on, että koronavirusinfektiota voi olla laajemminkin liikkeellä ja siksi varotoimia on syytä edelleen noudattaa.

On tärkeää diagnosoida tapaukset mahdollisimman varhain, jäljittää kontaktit ja ehkäistä epidemian leviäminen. Näytteitä on Satakunnassa aiemmin otettu noin 50 potilaalta päivittäin. Tällä viikolla määrät ovat selvästi kasvaneet. Eilen näytteitä otettiin 191 potilaalta, pääosin terveyskeskuksien pandemiapoliklinikoilla.

On tärkeää aina ennen näytteeseen hakeutumista olla yhteydessä terveydenhuoltoon joko tekemällä internetissä Omaolo-testi, soittamalla omaan terveyskeskukseen tai valtakunnalliseen 116 117 neuvontapuhelimeen.

Edelleen on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimis- ja niistämistavasta.  Väenkokouksia kannattaa välttää ja turvaväleistä huolehtia.