Epidemiatilanne Satakunnassa, etenkin Porissa ja Raumalla on selvästi huonontunut

Tiedote 15.2.2021 kello 13.35

Satakunnan koronatilanne on viime torstaista lähtien selvästi huonontunut, uusia tapauksia on todettu torstaista lähtien 72. Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 673 tapausta (Tartuntatautirekisterissä näistä näkyy 647).

Satakunnan ilmaantuvuus ja tapaukset

Koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 55,1 / 100 000 asukasta / 14 vrk (eilinen luku)

Ilmaantuvuus Satakunnassa 1.-14.2.2021 oman tiedoston mukaan on 69,5 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk (150 tapausta)

• Pori 55 tapausta
  • Raumalla: 68 tapausta
  • Pohjois-Satakunnassa 16 tapausta (Kankaanpää 11, Karvia 5)
  • Eurajoki 4
  • Eura 4
  • Säkylä 2
  • Huittinen 1

Porissa ja Raumalla ilmaantuvuus on nousussa, Pohjois-Satakunnassa se on edelleen korkea, mutta selvässä laskussa, noin puolittunut.

Uusia muuntoviruslöydöksiä ei ole varmistettu

Satakunnassa on todettu kaikkiaan yhdeksän varmistettua muuntovirustapausta.  Kolme tapauksista liittyy yhteen pitkään tartuntaketjuun, joka on lähtöisin Laitilasta. Raumalla tähän ketjuun on todettu liittyvän yhteensä 15 tapausta, eivätkä nämä tapaukset ole lisääntyneet viime viikosta. Muihin muuntovirustapauksiin ei ole liittynyt leviämistä väestössä, ainoastaan perheenjäseniä on sairastunut.

On mahdollista, että nyt nopeasti lisääntyneiden tapausten joukossa on myös muuntovirusta, mutta tästä ei ole vielä tietoa. Näytteitä jatkotutkimukseen on lähetty jo perjantaina ja lisää lähtee tänään. Tuloksia odotetaan noin viikon kuluessa. Torjuntatoimet sinänsä ovat samanlaisia riippumatta siitä onko kyseessä muuntovirus vai ei. Myös eristys- ja karanteeniajat ovat uusien ohjeiden mukaan samanlaiset, joten tieto muuntoviruksesta on tärkeää lähinnä epidemiologisen tilanteen kannalta ei niinkään yksilön kannalta.

Tartunnanjäljitys on kovilla Raumalla ja Porissa, mutta on toiminut tehokkaasti

Erityisesti Porissa ja Raumalla on ollut useita joukkoaltistustilanteita. Myös Kokemäellä SataEdun kokki-ryhmässä on todettu joukkoaltistus.  Kaikista joukkoaltistuksista on uutisoitu tuoreeltaan kuntien toimesta. Koulualtistuksiin ja harrastustoimintaan liittyviin altistustilanteisiin ei odoteta liittyvän kovin montaa jatkotartuntaa. Karanteenipäätökset on tehty kunnissa kansallisten linjausten mukaisesti.

Rauman telakan alihankkijayrityksestä liikkeelle lähtenyt rypäs, jonka jatkoselvittelyt jatkuvat tänään Raumalla laajalla näytteenotolla. Tavoitteena on pysäyttää epidemia telakalla. Asianmukaiset karanteeni ja eristystoimet on tehty. Jäljitystyö telakalla on haastavaa, mutta yhteistyö Rauman kaupungin ja telakan eri työnantajien ja sairaanhoitopiirin infektiolääkärin välillä on kiinteää.

Raumalla Saaga-kodissa, jossa on nyt todettu yhden työntekijän ja viiden iäkkään asukkaan tartunta tilanne on huolestuttava. Toistaiseksi kaikki ovat lieväoireisia, mutta riski laajempaan leviämiseen on olemassa, sillä osa asukkaista on liikkunut laajalti Saaga-kodissa. Laitokseen on jouduttu laittamaan vierailukielto. Laaja selvitystyö on käynnissä Rauman kaupungin terveysviranomaisten johtamana.  Tartunnanlähteet ovat selvillä.

Porin vastaanottokeskukseen liittyen on todettu 21 tartuntaa, joista 17 on vastaanottokeskuksen asukkaita. Tämä epidemia on nyt laajalla selvitystyöllä todennäköisesti nyt saatu rajatuksi. Uusia tapauksia voi vielä ilmetä karanteenissa olevien keskuudesta.

Tilanne sairaalassa on rauhallinen

Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi vähäinen.  Nyt Satasairaalassa on hoidossa kaksi potilasta, teho-osastolla ei ole hoidossa koronapotilaita. Perusterveydenhuollossa on osastohoidossa kaksi potilasta. Ennuste hoidon tarpeesta on ainakin toistaiseksi toteutunut hyvin.

Ainakin toistaiseksi tartuntaketjun on pystytty Satakunnassa hyvin jäljittämään ja tartuntaketjut katkaisemaan. Riski tartunnan saamiseen on Satakunnassa lisääntynyt aiemmasta ja on erittäin tärkeää pystyä ehkäisemään tartuntojen leviäminen ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin. Toivottavasti me kaikki jaksamme noudattaa jo tutuiksi tulleita varotoimia ja omalta osaltamme huolehtia siitä, että viruksen leviäminen saadaan estetyksi. Rokotteista on edelleen pulaa, mutta tulevina viikkoina Satakuntaan saadaan aiempaa enemmän rokotteita. Kunnat kyllä huolehtivat, että kaikki rokotteet annetaan, jotka alueelle saadaan. On valitettavaa, että Satakuntaan on rokotteita saatu vähiten Suomessa väkilukuun suhteutettuna