Erityisiä ohjeita syöpätautien yksikön potilaille

Koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian ja virus leviää nyt Suomessakin. Koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan pitää suhtautua vakavasti. Haluamme huolehtia parhain mahdollisin keinoin syöpäpotilaiden turvallisuudesta tässä tilanteessa.

Miten koronavirus leviää?

Koronavirus leviää pisara- ja kosketustartunnan kautta. Se aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus ja kurkkukipu, ja yleisoireina esiintyy lihassärkyä, väsymystä ja ripulia. Kaikkia oireita ei välttämättä esiinny.

Erityiset ohjeet syöpää sairastaville

Syöpää sairastavien riski saada vaikeaoireinen koronainfektio on suurentunut ja sen takia syöpäpotilaiden pitää pyrkiä suojaamaan itsensä tartunnalta mahdollisimman hyvin. Hengitystieinfektio-oireisena ei saa tulla syöpätautien yksikköön.

Huomioi nämä asiat:

• Jos saat hoitoa (solunsalpaajahoidot tai muut syövän lääkehoidot, ja sädehoito) tai sinulla on sovittuna vastaanotto, ja sinulla on jotain yllä mainittuja hengitystieinfektion oireita, soita syöpätaudeilta saamaasi numeroon ennen syöpätautien yksikköön tuloa .
  • Jos saat muistutustekstiviestin, toimi sen mukaan ja soita ensin syöpätautien yksikköön (syöpätautien poliklinikka, puhelin: 02 627 3732, sädehoito, puhelin: 044 707 3754) arkisin kello 9.00-14.30, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita.
  • Jos saat solunsalpaajahoitoa, ja sinulle tulee kuume yli 38 astetta, toimi saamasi SOLUNSALPAAJAHOITO –ohjeen mukaan.
  • Suomen hallitus antoi ohjeen, että 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden pitää pysyä kotona. Jos yli 70-vuotiaalla potilaalla on menossa syövän hoito, eikä hengitystieinfektion oireita ole, hän voi tulla sovitusti hoitoon.
  • Pese kädet usein ja hyvin ainakin 20 sekunnin ajan saippualla ja käytä käsidesiä.
  • Vältä kasvojen koskettamista.
  • Vältä kosketusta muihin ihmisiin ja vältä ruuhkia, pidä kaikkialla 1 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin. Jos ihmisellä on hengitystieoireita, suositellaan 2 metrin etäisyyttä.
  • Vältä kauppakeskuksia, julkisia liikennevälineitä ja muita sellaisia paikkoja joissa on paljon ihmisiä.
  • Pidä kodin ovenkahvat, wc-tilat ja keittiö siisteinä ja pyyhi pinnat usein vedellä ja kodinpuhdistusaineella.
  • Ole varoivainen yskiessä ja niistäessä, varo levittämästä viruksia. Yski hihaan tai mieluiten kertakäyttönenäliinaan, ja laita nenäliina nopeasti jäteastiaan.

Huomioi nämä asiat sairaalassa

Pyrimme sairaalassa pitämään hyvää huolta hygieniasta. Silti sairaalaympäristö on sellainen paikka, jossa käy paljon ihmisiä ja se jo sinänsä lisää tartuntavaaraa.

Sairaalassa pitää huomioida että

• Sairaalaan ei saa tulla ulkopuolisia, toisin sanoen potilaiden omaiset eivät valitettavasti voi tulla nyt potilaan mukana sairaalaan. Poikkeuksena on tilanne, jossa potilas tarvitsee välttämättä kuljetusapua (esimerkiksi pyörätuoli).
  • Kaikkien ihmisten välillä tulisi olla vähintään 1 metrin ”turvaväli”. Älä mene istumaan kenenkään välittömään läheisyyteen, vaan hakeudu sellaiselle paikalle, joka on etäällä muista.
  • Joidenkin potilaiden kohdalla on tarpeen miettiä syövän hoidon keventämistä epidemiatilanteen ajaksi. Syövän hoitojen aikana ja niiden jälkeenkin koronavirusinfektio saattaa olla vaarallinen, jolloin on vältettävä potilaiden altistamista infektiolle. Nämä harkinnat tehdään potilaskohtaisesti.
  • Kontrollikäyntejä pyritään hoitamaan puhelimitse aina kun mahdollista, jotta potilaan ei tarvitsisi tulla sairaalaan.
  • Kun käyt laboratoriossa ja kuvantamisessa, vältä ruuhka-aikoja ja pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Toimi laboratorion ja kuvantamisen ohjeiden mukaisesti.

Linkkejä

Satasairaalan koronavirussivusto