Harjavallan BASF akkumateriaalitehtaan alihankintayrityksissä on todettu Covid-19 epidemia ja laaja altistuminen, selvitystyö on käynnissä

Tiedote 13.9.2021 kello 18:56

Harjavallassa sijaitsevan akkumateriaalitehtaan alihankintayrityksissä on todettu yhteensä yhdeksän PCR-testillä varmistettua Covid-19 infektiota. Eilisen ja tämän päivän aikana on työmaalla tehty laajasti pikatestejä, joissa on edellisten lisäksi todettu 32 antigeenitestipositiivista tapausta. Nämä tulokset varmistetaan PCR-testeillä lähipäivinä. Työpaikalla työsuojelun tekemässä alustavassa kontaktien selvityksessä on todettu yhteensä noin 150 henkilön mahdollisesti altistuneen koronainfektiolle eri alihankintayrityksissä 6.9.2021 lähtien.

BASF:n omassa organisaatiossa ei ainakaan vielä ole todettu tartuntoja. Mahdollisia altistuneita selvitetään yhteistyössä alihankkijoiden kanssa parhaillaan. Samoin henkilökunnan tarkempaa rokotustilannetta selvitetään.

Tartunnanjäljitys on tällä hetkellä voimakkaasti ruuhkautunut sekä Porissa, että Harjavallassa, joten kaikkia ei pystytä heti kontaktoimaan henkilökohtaisesti kovin nopeasti. Työpaikalla altistuneiksi tunnistetuille henkilöille tiedotetaan asiasta tänään työsuojelun/työnantajan kautta ja heidän tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Tilanteessa menetellään seuraavasti:

 1. Varmistetut Covid-19 tapaukset eli terveydenhuollossa tehdyssä PCR-testissä positiiviset henkilöt asetetaan kotieristykseen 10 vuorokaudeksi oireiden alusta tai testipäivästä lukien.
 2. Positiivisen pikatestituloksen saaneet, riippumatta rokotustilanteesta, ohjataan varmistustestiin oman kotikunnan näytteenottopisteeseen ja he pysyvät omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos saadaan. Negatiivinen tulos ei automaattisesti vapauta heitä karanteenista, sillä altistuneet määrätään karanteeniin.
 3. Altistuneiksi todetut saavat asiasta nyt tiedon nyt työnantajaltaan ja heidät pyritään kontaktoimaan tartunnanjäljityksestä heti, kun se on mahdollista
  1. Mikäli altistunut on saanut kaksi rokotusta ja toisesta rokotuksesta on kulunut yli viikko, henkilöä ei aseteta karanteeniin, mutta heidät ohjataan koronatestiin kotipaikkakunnalle. Näin tehdään, sillä nyt positiivisiksi testatuissa on joitakin kahdesti rokotettuja. Kahdesti rokotetuttu altistunut voi palata töihin saatuaan negatiivisen testituloksen.
  2. Mikäli altistuneen rokotussuoja on puutteellinen, hänet asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin 10 vuorokaudeksi viimeisestä altistustilanteesta lukien.
   • Testiin tulee mennä heti, jos on vähäisiäkin koronavirusinfektioon viittavia oireita, mutta mikäli oireita ei ole testiin ei tule kiirehtiä.
   •  Karanteenia voidaan lyhentää aikaisintaan kuudentena altistuksen jälkeisenä päivänä otettavalla testillä. Sen ollessa negatiivinen, karanteeni voidaan päättää tartuntatautiviranomaisen päätöksellä.
   • Työsuojelulta/työnantajalta saadun altistumistiedon jälkeen, tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin kotiin ja odottaa tartunnanjäljittäjän yhteydenottoa. Perheenjäsenet saavat liikkua normaalisti.

Edellä ovat toimintalinjat on sovittu Keski-Satakunnan (Kessote), Porin perusturvan ja sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten, akkumateriaalitehtaan työnantajan ja alihankkijoiden edustajien kanssa.  Kokouksessa oli läsnä myös THL.n edustaja. Epidemian alkuperäinen tartunnanlähde ei ole selvillä. Työmaalla noin puolet työntekijöistä on ulkomaililta tulevia vierastyöntekijöitä, jotka asuvat ja liikkuvat yhteiskyydeillä. Tämä lisää altistuneiden määrää.

Epidemiasta tiedotetaan lisää keskiviikkona, kun tuloksia on käytettävissä ja seuraava kokoava epidemiakokous on pidetty.

Kuten tapaus osittaa, epidemia ei ole ohi ja kaikkia satakuntalaisia kehotetaan muistamaan tutut varotoimet ja ennen kaikkea huolehtimaan rokotussuoja kuntoon. Kaikkialla Satakunnassa rokotuksia on helposti tarjolla ja toinen rokote kannattaa ottaa 6-8 viikon jälkeen ensimmäisen rokotuksen jälkeen.