Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaalla ja sen alihankintayrityksissä 18 uutta tartuntaa

Tiedote 24.9.2021 kello 17:56

BASF:n työmaalla on todettu epidemian alusta yhteensä 108 tartuntaa ja 160 altistunutta. Kaksi sairastuneista on hoidossa teho-osastolla.  Uusia tartuntoja tällä viikolla on ilmennyt 18. Näistä tartunnoista kolme todettiin töissä oleilla henkilöillä, loput työntekijöistä olivat jo karanteenissa. Karanteeneja ja eristyksiä päättyy lähipäivinä useita kymmeniä. Oireettomat työntekijät voivat palata työmaalle karanteenin tai eristyksen päättymisen jälkeen.

Eristys –ja karanteenipäätökset perustuvat PCR-testiin, mutta pikatestien käyttöönotto työmaalla on ollut onnistunut toimintatapa tilanteen kartoittamisessa. Työmaalla jatketaan antigeenitestien tekemistä maanantaina ja keskiviikkona. Antigeenitestiin osallistuvat kaikki paitsi taudin viimeisen 6 kuukauden aikana sairastaneet.

Kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa olevan kontrollissa, mutta tiivis yhteistyö tartuntatautiviranomaisten ja akkutehtaan välillä jatkuu.

Ulkomailta tulevaan työkiertoon liittyen on tärkeää huomioida jatkossakin Suomessa käytössä oleva tartuntatautilain mukainen velvollisuus esittää rajalla koronatodistus. Mikäli henkilö on rokottamaton tai rokotesuoja on puutteellinen, vaaditaan negatiivinen PCR-testitulos maahan tullessa ja aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Tutkimus on pakollinen rokottamattomille ja työmaalle ei voi saapua ennen negatiivista tulosta. Tutkimuksesta vapautuu koronarokotustodistuksella. Lisäksi on syytä jatkaa tehostettua maskin käytön, käsihygienian ja taukotilakäyttäymisen valvontaa työmaalla.

Käytettävissä olevien tietojen mukaan tartunnan saaneista 108 henkilöstä 29 (27%) on ollut täyden rokotussuojan saaneita. He ovat pääosin olleet lieväoireisia tai oireettomia. Valtaosa (25) on saanut rokotuksensa ulkomailla, joten tietoja ei ole voitu tarkistaa. Esimerkiksi Romaniasta ja Bulgariasta on raportoitu myös rokotetodistusten ja rokotusten väärennöksistä. Jo yhden rokoteannoksen tiedetään tutkimusten mukaan antavan hyvän suojan vakavalta taudilta. Täysi rokotussarja estää yhdeksän kymmenestä vakavasta koronatautitapauksesta. Euroopassa käytössä olevat koronarokotteet antavat tutkimusten mukaan deltaviruksen lievältä tautimuodolta noin 50 – 80 % suojan. Siten nyt nähdyt löydökset ovat odotusten mukaisia.

Pop up -rokotusten toinen päivä BASF:n työmaalla on keskiviikko 29.9. Henkilökuntaa on tiedotettu asiasta työnantajan toimesta. Rokotuksia helpottamalla pyritään nostamaan työmaan varsin alhaista rokotuskattavuutta. Satakunnassa rokotuksen voi hakea myös muualta kuin omalta kotipaikkakunnalta. Vierastyöntekijöitä rokotetaan myös mielellään.

Edellä mainitut toimintatavat on sovittu Keski-Satakunnan (Kessote), Porin perusturvan ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntatautiviranomaisten, akkumateriaalitehtaan työnantajan ja alihankkijoiden edustajien kanssa. Perjantaina iltapäivänä pidetyssä kokouksessa oli läsnä myös THL:n edustaja.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1-14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Jos sinulla on lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi tai soita Porin perusturvan koronaneuvontapuhelimeen, puh. 02 623 4333 joka päivä klo 8-16, muina aikoina voi soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117. Puhelimessa tehdyn hoidon tarpeen arvion pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa korona-näytteenottoon tai infektiovastaanotolle. Kessoten alueella näytteelle tulee hakeutua ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa kessote.fi tai soittamalla ajanvaraukseen, Harjavallan terveysasema puh. 02 6773922 ja Eurajoen terveysasema puh. 02 677 3935.

Tilanteen kehityksestä tiedotetaan seuraavaan kerran ensi keskiviikkona.

Epidemia ei ole ohi ja kaikkia satakuntalaisia kehotetaan ottamaan koronarokote. Kaikkialla Satakunnassa rokotuksia on helposti saatavilla ja toinen rokote voidaan ottaa 6 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Lisäksi tulee muistaa maskin käyttö, jos turvavälejä ei voida noudattaa sekä hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.