Influenssakausi ei vielä ole käynnistynyt, muita hengitystieviruksia on liikkeellä

Influenssaepidemia ei vielä ole alkanut. Satakunnassa on toistaiseksi todettu vain kolme influenssa A-infektiota, joista kaksi matkailijoilla. Myös RSV tapauksia on todettu muutamia.

Infektioyksikkö alkaa ensi viikon alusta lähtien julkaista intra- ja internetsivuilla epidemiatilanteesta kertovaa taulukkoa varmennetuista hengitystieinfektioista.

Hengitystieinfektioita esiintyy ajankohtaan nähden melko tavanomaisesti. Liikkeellä on mm. rinovirusinfektioita ja enterovirusinfektioita. Viime viikolla on tehty myös yksittäiset parainfuenssa 3 ja 4 löydökset. Virusinfektioiden lisäksi hengitystienäytteissä on yksittäisiä mykoplasma ja keuhkoklamydia löydöksiä. Muistutetaan, että valtaosassa virustauteja virusdiagnostiikkaa ei tarvitse tehdä.

Nyt on oiva aika varustautua tulevaan ja hakea influenssarokote. Rokote ei vaikuta muihin virusinfektioihin, mutta antaa suojaa neljältä eri influenssavirustyypiltä.

Raija Uusitalo-SeppäläYlilääkäriInfektioyksikköSairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiagSatakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri