Influenssakausi lähestyy – Yksittäisiä tapauksia todettu, huolehdithan rokotussuojasi kuntoon

28.11.2019

Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt Satakunnassa. 17 tapausta on todettu Satakunnassa, joista Kankaanpäässä viisi. Pari tapausta on todettu vanhuksia hoitavalla osastolla ja kaksi varmistettua tapausta Niinisalon varuskunnan alokkailla, molemmat kotoisin Satakunnan ulkopuolelta. Sairastuneet ovat tiettävästi olleet rokottamattomia. Influenssa B:tä on todettu yksi tapaus Raumalla.

Varmistetut tapaukset kootaan viikoittain taulukkoon, joka julkaistaan Satasairaalan internetsivuilla. Influenssaepidemian ennustetaan käynnistyvän joulun / vuodenvaihteen tienoilla, mahdollisesti jo hieman aikaisemmin. Tämän vuoden epidemiasta odotetaan Satakunnassa melko vilkasta.

Muita hengitystieviruksia kiertää Satakunnassa tällä hetkellä melko runsaasti. Viime viikkoina Satakunnassa on todettu mm. rinovirusten, adenoviruksen ja parainfluenssan aiheuttamia hengitystieinfektioita. Yksi RSV potilas on ollut teho-osastolla ja pari muuta tapausta on todettu. RSV-epidemiasta odotetaan tänä vuonna edellistä vilkkaampaa.

Henkilökunnan kausi-influenssarokotukset

Rokotesuojan kehittymiseen menee noin kaksi viikkoa, joten jos et ole influenssarokotetta vielä hakenut, tees se nyt. Tartuntatautilain mukaan potilastyötä tekevien tulee olla rokotettuja. Esimiesten tulee seurata yksikkönsä rokotuskattavuutta ePiikistä. Yli 95 % rokotuskattavuuden saavuttaneet yksiköt palkitaan täytekakulla.

Muistutus diagnostiikan järkevästä käytöstä

Kun sairaalaan otettavalta tai vaikeaoireiselta potilaalta epäillään influenssaa, käytetään diagnostiikassa nenänielun PCR-testiä (Porissa InfRSVNhO, joka sisältää myös RSV:n, Raumalla InfNhO (25047), RSVNhO (6198)

Laajempaa tutkimuspakettia RespNhO (12625) tulee käyttää harkiten lähinnä osastoepidemiaa epäiltäessä (muutamasta potilaasta, konsultoi infektioyksikköä) tai immunosupressiivisen potilaan taudin syytä selvitettäessä primaaridiagnostiikan ollessa negatiivinen, sillä kustannukset ovat selvästi suuremmat, vaikutus hoitoon on vähäinen eikä tulosta saada päivystyksenä, joten kotiutuvan potilaan diagnostiikassa sillä ei ole merkitystä. Muihin hengitystieviruksiin, kuin influenssaan ei ole myöskään tarjolla hoitoa.

Influenssapotilaan hoito erikoissairaanhoidossa

Influenssapotilaan hoito avohoidossa