Isosäkylän koululla on todettu COVID-tapaus, joka johtaa noin 34 henkilön karanteeniin

Mediatiedote 3.11.2020 kello 20.30

Satakunnan COVID-tilanne on edelleen rauhallinen, mutta tänään illalla Isosäkylän koulussa on todettu koronavirusinfektio. Tartunta on todennäköisesti peräisin Varsinais-Suomesta.  Säkylän kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ovat yhteistyössä Isosäkylän koulun kanssa selvittäneet tartunnalle altistuneita henkilöitä. Tartuttavuusaika alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja siksi on jouduttu selvittämään kontakteja 29 ja 30.10.2020. Koulussa altistuneena on yhteensä 27 oppilasta ja 7 henkilökuntaan kuuluvaa. Muilla koulun oppilailla tai henkilökunnalla ei ole tapaukseen liittyen tartuntariskiä.

Altistuneet määrätään 10 vuorokauden karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä lukien. Koska tieto altistuksesta saatiin vasta tänään, useimpien kohdalla karanteeniaika on 3.11.2020 – 8.11.2020

Koulu on ollut yhteydessä koulun oppilaisiin Wilma-viestin kautta ja samaa reittiä käyttäen välitetään altistuneille myös kirjallinen karanteeni ohje. Säkylän kunnan tartunnanjäljittäjät pyrkivät olemana puhelimitse yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettaviin henkilökohtaisesti tämän illan aikana.

Koulun 1A-ryhmän, 1-2 C-ryhmän ja 1-5 D-luokkien pienryhmän oppilaat siirtyvät etäopetukseen 4.11. alkaen jatkuen 8.11.2020, ellei uusia tapauksia ilmaannu. Muut ryhmät jatkavat lähiopetuksessa ja koulukuljetukset järjestetään tavanomaisesti. Tällaisissa koulualtistuksissa oppilaiden sairastuminen on melko harvinaista.

Karanteeni ei koske altistuneen perheenjäseniä ja he saavat liikkua normaalisti. Jos kuitenkin karanteeniin määrätty sairastuu, hänet on vietävä testiin ja tällöin perheenjäsenten tulee odottaa kotona testivastausta.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vrk, mutta se vaihtelee 1-10 vrk välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia on tärkeää hakeutua testiin heti huomenna.

Oireettomia ei ole syytä testata. Testauksen avulla ei voida lyhentää karanteeniaikaa.

Jos sinulla lieviäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita terveyskeskukseen 02 832 9255.  Päivystysaikaan arkisin ja viikonloppuisin voidaan soittaa Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvontaan puh. 116 117.

Raija Uusitalo-Seppälä
Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

Lisätietoja tarvittaessa antavat:

Rehtori, opetusjärjestelyjen osalta
Merja Ääri
044 7328140

Säkylän tartuntataudeista vastaava lääkäri
Harri Markula
044 457523