Kaksi uutta COVID-tapausta Satakunnassa

Tiedote 9.8.2020

9.8.2020 on todettu kaksi uutta COVID-tapausta Satakunnassa. Tapaukset ovat lieväoireisia ja heidät on asetettu kotieristykseen. Tapauksien lähikontaktien kartoitus on aloitettu Rauman tartuntatautihenkilöstön toimesta ja altistuneet asetetaan karanteeniin. Tässä vaiheessa ei ole tiedossa kummankaan tartunnan alkuperää, mutta tartuntoihin ei liity ulkomaanmatkoja. Satakunnan COVID-tapausten kokonaismäärä on nyt 83.

Jo 7.9.2020 Satakunnan tartuntamäärät nousivat THL:n tilastossa yhdellä. Tuolloin todettiin yksi heikosti positiivinen COVID-näyte, mutta tartunnan saanut oli sairastanut COVID-infektion jo aiemmin ulkomailla ollessaan, eikä ole enää ollut Suomessa ollessaan tartuttava. COVID-näyte on hyvin herkkä ja se etsii näytteestä viruksen geeniperimää.
Näyte ei kerro sitä, onko virus vielä taudinaiheuttamiskykyinen. On todettu, että osalla sairastuneista ja sittemmin parantuneista näyte voi pysyä positiivisena viikkoja tai jopa kuukausia ilman, että henkilö on tartuttava.

SataDiagin laboratoriossa on merkittävää ruuhkaa COVID-näytteiden analysoinnissa. Juuri ennen viikonloppua tai viikonlopun aikana otetuissa näytteissä voi vastausviive olla nyt jopa 3-5 vuorokautta. Onkin erittäin tärkeää, että näytteillä käyneet oireiset henkilöt noudattavat tuloksen valmistumiseen asti omaehtoisen karanteenin ohjeita.
Myös muutoin hengitystieinfektion oireiden aikana pitää pysytellä kotona ja välttää lähikontaktia muihin ihmisiin.