Kaksi uutta COVID-tapausta Satakunnassa

Tiedote 3.9.2020 kello 18.00

Satakunnassa on tänään todettu kaksi uutta COVID-tartuntaa. Tartunnat on saatu ulkomailla. Sairastuneet ovat lieväoireisia, ja heidät on asetettu kotieristykseen. Ohjeiden mukaisesti noudatetun omaehtoisen karanteenin vuoksi tapauksiin ei liity altistumisia Suomessa ja tartuntaketjut on saatu näin heti katkaistua. Satakunnassa on nyt yhteensä todettu 87 COVID-tapausta. Satasairaalassa ei ole tällä hetkellä hoidossa potilaita COVID-infektion vuoksi.

Heinä-elokuun vaihteen suurempien tapausmäärien jälkeen tilanne on ilahduttavasti Satakunnassa rauhoittunut. Tauti ei kuitenkaan ole kadonnut Suomesta ja uudet tautitapaukset ovat koko ajan mahdollisia, tästä olemme saaneet eri puolilta Suomea esimerkkejä aivan viime päivinäkin. Pystymme kaikki edelleen vaikuttamaan omilla teoillamme epidemian kulkuun. Pidetään siis huolta hyvästä käsihygieniasta ja etäisyyksistä. Jäädään heti hengitystieinfektio-oireiden alkaessa kotiin, koska lähes kaikissa hengitystieinfektioissa tartuttavuus on heti taudin alkuvaiheessa suurinta. THL:n maskisuositus on voimassa myös Satakunnassa.

COVID-testiin tulee hakeutua edelleen herkästi koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa, vaikka testitulosten saamisessa onkin viivettä. Lasten osalta noudatetaan THL:n antamia ohjeita näytteenoton osalta. On tärkeää muistaa, että jos lieväoireista lasta ei ole testattu koronavirustartunnan osalta, tulee lapsen olla vuorokauden oireeton ennen varhaiskasvatukseen tai kouluun palaamista. Vuorokauden oireettomuus ennen paluuta riittää myös, jos COVID-testi on otettu, mutta tulosta ei ole vielä saatu. Jos oireinen lapsi on käynyt testissä ja tulos on negatiivinen, tulee silti odottaa, että lapsi on paranemassa ja oireet lievittymässä ennen varhaiskasvatukseen tai kouluun menoa.

COVID-näytteitä on otettu viimeisen viikon aikana edelleen keskimäärin lähes 400 vuorokaudessa. Laboratoriokapasiteetin rajallisuuden vuoksi näytevastauksen saaminen voi kestää huonoimmassa tapauksessa jopa 7 vuorokautta. Satakunnan oman analyysikapasiteetin nostamiseksi tehdään edelleen kovasti töitä. Esimerkiksi testien analyysissä tarvittavien reagenssien saatavuudessa on kuitenkin edelleen suuria haasteita ja joudumme tukeutumaan osaksi THL:n apuun testien analysoinnissa.