Koronaepidemia jatkuu, mutta sen aiheuttama sairaalakuormitus on vähentynyt, influenssa A ja RS-virusepidemiat jatkuvat, niidenkin huippu on todennäköisesti jo ohitettu

Mediatiedote 20.1.2023

 

Koronaepidemia jatkuu, mutta sen aiheuttama sairaalakuormitus on vähentynyt, influenssa A ja RS-virusepidemiat jatkuvat, niidenkin huippu on todennäköisesti jo ohitettu

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut tänään käsittelemään alueen epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä.

Tällä hetkellä terveydenhuoltoa kuormittavat erityisesti influenssa A- ja RS-viruksen aiheuttamat epidemiat. Koronainfektioita (COVID-19) esiintyy edelleen, mutta ne johtavat enää harvoin sairaalahoitoon. Koronaan voidaan pitkälti suhtautua, kuten muihinkin tarttuviin hengitystieinfektioihin. Sairaaloissa ja hoivalaitoksissa näitä kaikkia tulee kuitenkin aktiivisesti torjua.

Viikoilla 1-2/2023 Satakunnassa raportoitiin 176 uutta tapausta / 14 vrk, josta laskettu ilmaantuvuus on 83 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Kahdella edellisellä viikolla tapauksia todettiin 563 ja ilmaantuvuus oli 26 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Positiivisten koronanäytteiden osuus on pienentynyt 21 %:sta 10 %:n. Näihin lukuihin osaltaan vaikuttaa se, että näytteenoton kriteerit muuttuivat vuodenvaihteessa, kun tartuntatautipäivärahan maksamisesta luovuttiin. Koronan väheneminen näkyy kuitenkin myös Suomessa tehdyssä jätevesiseurannassa.

 

Vaikean koronavirusinfektion aiheuttama sairaalakuormitus on vähäistä, mutta terveyden- ja sosiaalihuoltoa kuormittavat influenssa A ja RS-virusepidemiat

Tänä aamuna Satasairaalassa osastohoidossa oli vain 2 koronapositiivista potilasta, joista toisella koronavirusinfektio on sairaalahoidon varsinainen syy. Perusterveydenhuollon osastohoidossa on enää 10 eristystä vaativaa koronapositiivista henkilöä, joista neljällä korona on sairaalahoidon syy. Vuodenvaihteen jälkeen osastohoitoa tarvinneet koronatapaukset ovat olleet selvässä laskussa niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa.

Tällä epidemiakaudella erikoissairaanhoidossa on ollut 60 potilasta, joilla on todettu influenssa A-infektio. Näistä 7 potilasta on ollut tehohoidossa ja 13 osastolla hoidetuista influenssapotilaista on ollut lapsia.

RS-virusinfektio on todettu 72 erikoissairaanhoitoa saaneella potilaalla, näistä kaksi on ollut tehohoidossa ja 43 on ollut lapsia. RS-virus aiheuttaa sairaalahoitoa vaativaa tautia tyypillisesti pienille lapsille, mutta noin 40 % tapauksista on nyt todettu aikuisilla, usein iäkkäillä tai riskiryhmien potilailla.

Sekä influenssa A- että RS-viruksen aiheuttama epidemiahuippu näyttää Satakunnassa ajoittuneen vuodenvaihteeseen. viikolla 52 todettiin 202 varmistettua influenssa A-tapausta ja 66 RS-viruksen aiheuttamaa tapausta. Viime viikolla uusia influenssadiagnooseja tehtiin 102 ja RS-virusta löytyi 59 potilaalta.  Vuoden 2022 viimeiselle viikolle näyttää ajoittuneen myös näiden infektioiden aiheuttama sairaalahoidon huippu. Kaikki kolme epidemiaa jatkuvat kuitenkin edelleen.

 

Riskiryhmien influenssa ja koronarokotukset jatkuvat

Vaikka tautitilanne on parantunut ja tartunnat ovat kääntymässä laskuun, on tärkeää, että riskiryhmiin kuuluvat henkilöt huolehtivat suositusten mukaisesta rokotussuojasta sekä influenssan että koronarokotuksen osalta. Influenssarokotus kannattaa ottaa, vaikka olisi nyt sairastanut influenssan, sillä keväälle on ennakoitu vielä uutta influenssa-aaltoa. Nyt vallalla on ollut Influenssa A (H3N1) -kanta, mutta influenssa A (H1N1) ja influenssa B -epidemian on ennustettu vielä rantautuvan Suomeen.

Koronainfektion suhteen vuodenaikaisvaihtelu ei ole ollut yhtä selvää ja uusia tautiaaltoja on todennäköisesti tulossa, joten riskiryhmien hyvästä rokotesuojasta on tärkeää edelleen huolehtia.

 

Milloin terveydenhuollon näytteisiin?

Koronanäytteenottoa on kohdennettu ja valtaosan ei tarvitse hakeutua testeihin, sen sijaan noudatetaan tavanomaisia sairauslomakäytäntöjä. Sairaaloissa ja hoivakodeissa näytteenotto on aktiivista oireisilta potilailta tai asukkailta.

Avohuollossa terveydenhuollon testiin tulisi hakeutua, jos on koronaan sopivia oireita ja

 • henkilö kuuluu erityiseen riskiryhmään, jolloin ripeä koronatestiin hakeutuminen on tärkeää – katso Riskiryhmien varhainen koronahoito
 • henkilö on raskaana
 • henkilö työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
 • henkilö työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
  • Sote-henkilökunnalle suositellaan ensisijaisesti kotitestin tekemistä. Mikäli koronainfektio tai influenssa todetaan kotitestillä, tulosta ei enää tarvitse varmentaa terveydenhuollon testillä
  • Mikäli ei voi tai halua tehdä kotitestiä tai tulos on negatiivinen ja oirekuva on akuutti, suositellaan hakeutumaan terveydenhuollon testiin julkisen terveydenhuollon näytteenottopisteeseen tai työterveyshuoltoon. SataDiag laboratoriossa käytetään yhdistelmätestiä, johon kuuluu koronatestin lisäksi influenssa A- ja B- sekä RS-virustesti. Satakunnan hyvinvointialueen työntekijät hakeutuvat testiin julkiseen terveydenhuoltoon.
   • Negatiivinen kotitesti ei poissulje koronaa, eikä influenssaa, mutta positiivista tulosta voi pitää luotettavana
 • Oireiden arvioinnin voi tehdä Omaolopalvelussa, Omaolo.fi.
 • Testiaika varataan joko sähköisesti Omaolon tai Oma-asioinnin kautta tai ottamalla yhteyttä omaan terveysasemaan tai työterveyshuollon yksikköön. Satakunnan hyvinvointialueen työntekijöiden näytteenottoa palvelee myös Satasairaalan Drive In -näytteenottopiste.

 

Alueelliset suositukset

Alueelliset suositukset löytyvät Satasairaalan sivuilta: Epidemian torjunta ja voimassa olevat alueelliset suositukset | Satasairaala.

Kansalaisen olisi hyvä tutustua ohjeeseen Kansalaisohje: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa? | Satasairaala