Koronatapauksia on Satakunnassa edelleen paljon, joulun ajan haasteena ovat myös käynnissä olevat influenssa- ja RS-virusepidemiat

Mediatiedote 16.12.2022 kello 16:25

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kokoontui tänään käsittelemään alueen epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä.

Tartuntatautirekisterin perusteella kahden viimeisen täyden viikon aikana Satakunnassa on varmistettu 1032 uutta koronatapausta. Tästä laskettu ilmaantuvuus on 481 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Valtakunnallinen ilmaantuvuus on 381 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Todellinen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi, sillä näytteitä otetaan vain pienestä osasta tapauksia.  

Myös influenssaepidemia on selvästi käynnistynyt Satakunnassa. Viime viikolla todettiin 45 varmistettua influenssa A tapausta, tällä viikolla tapauksia on varmistettu jo 56. Toistaiseksi erikoissairaanhoitoa on tarvinnut vasta 5 influenssapotilasta, mutta alueen hoivayksiköissä on jo todettu ensimmäiset hoivakotiepidemiat. Tilanteen ennustetaan vaikeutuvan lähiviikkojen aikana.

Samaan aikaan myös varmistetut RS-virustapaukset ovat  lisääntyneet. Tapauksia varmistettiin viikolla 18 ja tällä viikolla jo 32.  Sairaalahoitoa on toistaiseksi tarvinnut 16 henkilöä, heistä 14 lapsia.  Näiden virusten lisäksi liikkeellä on myös rino- ja enteroviruksia, parainfluenssaa, metapenumovirusta ja kausikoronaa.

Todetut tapaukset ovat pieni osa todellisista tartunnoista, sillä näytteitä otetaan vain sairaala- ja laitospotilaista, riskiryhmiin kuuluvista ja hoitohenkilökunnasta.  

Tilanne tänään

Tänä aamuna Satasairaalassa osastohoidossa oli yhteensä 19 koronapositiivista potilasta. Kahdella heistä koronavirusinfektio on sairaalahoidon varsinainen syy, muilla kyse on sivulöydöksestä, jonka vuoksi tarvitaan kuitenkin eristys- ja varotoimia.

Terveyskeskusten vuodeosastolla oli tänä aamuna hoidossa yhteensä 53 koronapositiivista potilasta, joista 20 koronainfektion vuoksi. Hoivayksiköissä tilanne on kohtuullinen, mutta edelleen 26 eri yksikössä on asukkailla tällä hetkellä tiedossa oleva koronainfektio.

Sairaalahoidossa oli 2 RSV-potilasta.

Koronaohjeistuksen muutokset

Koronaohjeistukseen on tehty joitakin päivityksiä. Koronavirus (COVID-19) | Satasairaala

Isompia muutoksia ohjeisiin tehdään tammikuun alussa, kun kansallisia ohjeita todennäköisesti päivitetään.

Uutena asiana on, että 1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta, sillä nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tälle ei ole tartuntatautilain mukaisia perusteita, epidemian kulkuun ei pystytä enää eristyspäätöksillä vaikuttamaan. Kansallisesti tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden ja viranomaisten linjaus asiasta on yhtenevä.

 Alueelliset suositukset löytyvät Satasairaalan sivuilta: Epidemian torjunta ja voimassa olevat alueelliset suositukset | Satasairaala.

Riskiryhmiin kuuluvien on tärkeää hakeutua varhaiseen näytteenottoon ja hoidon harkintaan.

Suositusten mukaiset influenssa- ja koronarokotukset suojaavat tehokkaasti vaikealta infektiolta. Rokotussuoja kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään nyt.

Jos tartunta kuitenkin tulee, riskiryhmiin kuuluvien on syytä hakeutua aktiivisesti terveydenhuollon testiin. Jos kuulut riskiryhmään ja sinulla todetaan akuutti koronavirusinfektio tai influenssa, soita 116 117, niin arvioidaan, onko tarpeen käynnistää varhainen hoito.