Rauman kansalaisopistossa altistumistilanne koronavirukselle, 9 karanteeniin, tartunta Ylläkseltä

Tiedote 1.10.2020 kello 19.00

Tänään on todettu uusi COVID-19 tartunta raumalaisella henkilöllä. Rauman tartuntatautiviranomaiset ovat selvittäneet tilanteen ja kaikkiin lähialtistuneisiin on oltu yhteydessä ja heidät on asetettu karanteeniin.

Tartunta on saatu Pohjois-Suomen matkalla, todennäköisesti Ylläksellä, josta on viime päivinä raportoitu useita tartuntoja ympäri Suomen. Myös muualta kotoisin oleva matkakumppani on sairastunut.

Ennen oireiden alkua, mutta tartuttavuusaikana henkilö osallistui Rauman Kansalaisopiston Italia 2-ryhmän tunnille 29.9.2020. Tunnilla on pyritty noudattamaan turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Tartuntariski oppituntiin liittyen on melko vähäinen, mutta koska ryhmä on ollut melko kauan yhdessä ja on myös tehty ryhmätöitä, Rauman tartuntatautiviranomaiset ovat asettaneet yhdeksän ryhmän henkilöä karanteeniin. Muita karanteeniin asetettuja lähialtistuneita tapaukseen liittyen on kuusi eli siis yhteensä 15.

Kansanopiston toiminta jatkuu normaalisti eikä tapaus muihin ryhmiin liittyen tuo siellä muille lisäriskiä. Nyt karanteeniin asetettavat eivät ole altistaneet muita. Käytössä ollut luokkahuone varmuuden vuoksi tehostetusti siivotaan, vaikka kosketustartunta tiloista ei ole todennäköinen.

Tapaus tuo esiin, että vaikka Satakunnassa COVID:n esiintyvyys on matala, varotoimia ei sovi unohtaa ja erilaisissa ryhmäkokoontumisissa ja harrasteissa kannattaa varotoimia noudattaa. Etenkin riskiryhmään kuuluvien on syytä käyttää suu-nenäsuojusta tilanteissa, joissa turvaväliä ei pysty noudattamaan.

Satakunnan COVID-tilanne

Satakunnassa tapauksia on todettu kaikkiaan 95 ja Satakunta on edelleen epidemiologisesti perustasolla. Esiintyvyys on Suomen pienimpiä. THL:n maskisuositus perustasollaan on voimassa Satakunnassa. Hygieniaohjeista, turvaväleistä ja herkästä oireisena testeihin hakeutumisesta sekä siitä, että sairaana ei mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin on syytä huolehtia.

Sairaanhoitopiiri julkaisee huomenna noin klo 17 nettisivuillaan viikoittain päivitettävän kannanoton voimassa olevasta epidemiologisesta tilanteesta ja viranomaissuosituksista, jotka Satakunnassa ovat  voimassa. Tietoa päivitetään STM:n ja THL:n ohjeen mukaan jatkossa viikoittain aina perjantaisin.