Rauman telakan alueen työntekijöiden jatkotestauksista 58 uutta koronatartuntaa

Tiedote 6.10.2021 kello 17:20 / Rauman kaupunki

Rauman terveyspalvelut on tiedottanut viime viikkoina telakan alueella todetuista koronatartunnoista. Keskiviikkoiltapäivään 6.10. mennessä uusia positiivisia tuloksia on 29.9. jälkeen ilmennyt 58, joten telakan alueelta on löydetty tähän mennessä yhteensä 194 koronatartuntaa.

Telakan alueen työntekijöiltä on otettu alkuviikon aikana laaja näytekierros, 429 koronatestiä, joista ilmeni 24 tartuntaa. Heistä 13 on vielä kontaktoimatta. Positiivisen testituloksen saaneet henkilöt asetetaan eristykseen ja heidän lähikontaktinsa karanteeniin.

– Tartunnanjäljitystä jatketaan, ja seuraavat seulontanäytteet otetaan telakalla jälleen ensi viikon alkupuolella. Positiivisen tuloksen saaneista 194 työntekijästä 63:n eristys on päättynyt, johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo.

Tähän asti tavoitetut tartunnan saaneet henkilöt työskentelevät rakenteilla olevassa laivassa. Uusia tartuntoja on ilmennyt yhteensä viidessä eri verkostoyrityksessä, joista yksi eristetään tilapäisesti työmaalta.

– Kyseisen verkostoyrityksen tartunnan saaneiden työntekijöiden tavoittamisessa on haasteita. Heitä on kaikkiaan yhdeksän. Kaikki yrityksen 29 työntekijää tullaan asettamaan karanteeniin, sillä tietojen mukaan he asuvat yhteismajoituksissa, Nordqvist sanoo.

Tartunnanjäljityksessä altistuneiksi tunnistetut lähikontaktit, kuten esimerkiksi tartunnan saaneiden kanssa asuvat, asetetaan karanteeniin 10 päiväksi altistumispäivästä alkaen. Karanteeni voidaan purkaa tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Mikäli henkilö asuu samassa taloudessa eristyksessä olevan henkilön kanssa, karanteenia ei ole mahdollista lyhentää negatiivisella testillä.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa.

– Tilanne on aiempaa parempi, mutta koska seulontatesteissä löytyi vielä merkittävä määrä uusia tartuntoja, tilannetta ei ole vielä saatu kokonaan hallintaan. Siksi käynnissä olevan tartunnanjäljityksen lisäksi päätettiin yhteistyössä telakan, Rauman kaupungin ja Lääkärikeskus Minervan kanssa järjestää vielä laaja näytteenottokierros ensi viikon maanantaina ja tiistaina sekä pitää uusi yhteistyöpalaveri viikon kuluttua, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa.

Telakan tartuntatautitilanteesta kerrotaan keskitetysti kokouksen jälkeen 13.10. ja tarpeen mukaan Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän perjantaina 8.10. tehtävällä tiedotteella.