Rauman telakan alueen vaikea koronaepidemiatilanne purkautuu asteittain – tartuntoja todettu 353

Rauman kaupungin tiedote 5.3.2021 kello 18.45

Rauman kaupunki on tiedottanut 12.2. alkaen telakan alueella todetuista koronatartunnoista. Tällä viikolla otettiin suunnitellusti näytteet 643 henkilöltä, jotka olivat vapautumassa karanteenista. Heidän joukostaan on löytynyt 84 uutta tartuntaa. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 353 noin 1000 työntekijän joukosta.

Viranomaisten tietojen mukaan 33 telakan alueen työntekijää on poistunut Suomesta 1. koronatestin ottamisen jälkeen, jolloin heidät ohjattiin omaehtoiseen karanteeniin asuinpaikkaansa odottamaan testitulosta. Kyseisten henkilöiden tiedot välitetään sovitusti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka tekee kansainvälistä yhteistyötä asiassa.

Viranomaisten määräämät koronatestaukset telakan alueella työskennelleiden osalta jatkuvat. Loppuviikon aikana pyritään testaamaan 31 henkilöä, joiden karanteeni päättyi tällä viikolla ja ensi viikolla jatketaan testauksia karanteenien purkautuessa. Kaikki altistuneet ja karanteenissa olleet henkilöt testataan ennen karanteenin päättymistä, jotta voidaan varmistaa, että työpaikalle palataan vain terveenä.

- Osa näytteistä on lähetetty analysoitavaksi muuntovirusten varalta. Saaduista vastauksista ei ole muuntovirusta todettu. Mikäli muuntovirusta löytyy, ovat torjuntatoimenpiteet samat kuin tavallisissa koronavirustartunnoissa. Muutama telakan alueen työntekijä on ollut sairaalahoidossa, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

-Yhteistyössä telakan kanssa on sovittu toimista, joilla tilanteen uusiutuminen voidaan estää. Testauskäytäntöjä kiristetään, telakalla on otettu käyttöön maskipakko sekä uuden varautumissuunnitelman mukaiset käytännöt, jossa tiimiajattelu korostuu, toteaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Eeva Nordqvist.

Perjantain 5.3. Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan organisoimassa yhteistyöpalaverissa oli läsnä edustajia Rauman telakalta, Rauman terveys- ja sosiaalipalveluista, Satakunnan sairaanhoitopiiristä, Lounais-Suomen aluehallintovirastosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Lounais-Suomen poliisilaitokselta. Seuraava palaveri pidetään keskiviikkona 10.3.

-Pandemiasuunnitelmastamme ja erilaisista koronatilanteista kertyneestä kokemuksesta huolimatta näin monimuotoisen ja yllätyksellisen tartuntakokonaisuuden haltuun ottaminen olisi ollut vaikeaa ilman laajan yhteistyöverkoston tiivistä ja ratkaisuhakuista toiminta, kiittelee toimialajohtaja Satu Helin.