Rauman telakan koronatilanne rauhoittumassa – alkuviikon aikana toteutetussa kattavassa näytteiden otossa todettiin neljä uutta tartuntaa

Tiedote 13.10.2021 / Rauman kaupunki

Rauman terveyspalvelut on tiedottanut viime viikkoina Rauman telakan alueella ilmenneistä koronatartunnoista. Kuluvan viikon seulontanäytteistä on ilmennyt keskiviikkoon 13.10. mennessä neljä uutta tartuntaa. Tähän mennessä telakan alueella on 17.9. alkaen todettu yhteensä 213 koronatartuntaa.

Telakan työntekijöille tehtiin alkuviikon aikana yli 350 koronatestiä. Positiivisen testituloksen saaneet henkilöt on asetettu eristykseen ja heidän lähikontaktinsa karanteeniin.

– Koronatilanne on Rauman telakalla paranemaan päin. 165 työntekijän eristys on päättynyt, eikä jatkotartuntoja telakan alueen ulkopuolelle ole juuri todettu. Telakalla on tehty koko koronaepidemian ajan hyvää työtä ja tehokkaita toimenpiteitä epidemian taltuttamiseksi. Aktiivinen yhteistyö ja selkeät toimintatavat ovat avainasemassa, johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo.

Kaikki telakan alueen työntekijät on testattu kertaalleen ja suurin osa kahdesti. Työntekijöiden satunnaistestausta jatketaan edelleen.

– Ensi viikolla noin 120 työntekijää testataan satunnaismenetelmällä. Sen jälkeen pohditaan, onko tarvetta tehdä vielä uusi kattava testauskierros. Tällä hetkellä telakan tartuntatilanne on kuitenkin maltillinen, Nordqvist sanoo.

Rauman telakka painottaa toiminnassaan ja työkohteissaan edelleen terveysturvallista käyttäytymistä. Työntekijöiden on osoitettava negatiivinen testitulos ennen töiden aloittamista telakan alueella. Ulkomailta tulevilta työntekijöiltä otetaan näytteet aikaisintaan 72 tuntia maahan tulon jälkeen, eikä ennen negatiivista näytevastausta pääse telakka-alueelle. On päätetty, että näytteet otetaan sekä rokotetuilta että rokottamattomilta työntekijöiltä.

Työmaalla on voimassa vahva maskisuositus ja mahdollisuus hyvän käsihygienian ylläpitämiseen. Turvallisten työolojen varmistamisen lisäksi työntekijöitä kannustetaan ottamaan koronarokote sekä hakeutumaan testiin vähäistenkin oireiden ilmaantuessa. Suomeen töihin saapuvat henkilöt voivat saada koronarokotteen työskentelykunnassaan.

Tartunnanjäljityksessä altistuneiksi tunnistetut lähikontaktit, kuten esimerkiksi tartunnan saaneiden kanssa asuvat, asetetaan karanteeniin 10 päiväksi altistumispäivästä alkaen. Karanteeni voidaan purkaa tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Mikäli henkilö asuu samassa taloudessa eristyksessä olevan henkilön kanssa, karanteenia ei ole mahdollista lyhentää negatiivisella testillä.

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa. Rauman telakan tilannetta käsittelevään kokoukseen osallistuivat keskiviikkona 13.10. myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Lounais-Suomen aluehallintoviraston edustajat.

– Tiiviillä yhteistyöllä ja päättäväisillä toimilla tämä toinenkin vaikea epidemiatilanne Rauman telakalla on saatu jo lähes hallintaan. Huomioiden epidemian laajuus, on hieno tulos, että epidemia on jo lähes saatu taltutetuksi alle kuukaudessa, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

– Olennaista on nyt pyrkiä edelleen vahvistamaan toimintatapoja, joilla tilanteen uusiutuminen voidaan estää. Tässä kattava näytteiden otto, jatkuva satunnaistestaus, turvallisten työtapojen korostaminen ja rokotekattavuuden parantaminen ovat avainasemassa. Pääosin nämä toimenpiteet olivatkin telakalla jo käytössä keväisen epidemian jälkeen. Kun epidemiatilanne työntekijöiden lähtömaassa, erityisesti Baltiassa, Ukrainassa ja Venäjällä, on vaikea, on mahdollista, että tartunta pääsee luikertelemaan työmaalle, sillä 72 tunnin testi ei välttämättä paljasta itämässä olevaa infektiota. Siksi satunnaistestausten jatkaminen on tärkeää, Uusitalo-Seppälä kertoo.