Sairaalavierailuja koskeva uusi ohjeistus 8.12.2020 alkaen

Suomen huonontuneen epidemiatilanteen takia joudumme tekemään uusia rajoituksia vierailuohjeisiin potilasturvallisuuden ylläpitämiseksi. Tehtäviimme kuuluu varmistaa, että sekä potilaiden että heitä hoitavien ammattilaisten tartuntariski on mahdollisimman vähäinen. Terveydenhuollon toimijana näytämme myös esimerkkiä turvaohjeiden noudattamisessa.

Lue seuraavat ohjeet ennen kuin tulet sairaalavierailulle.

Sovi vierailusta osaston henkilökunnan kanssa etukäteen

Sovi vierailusta etukäteen soittamalla osastolle. Vierailumahdollisuudet ja -rajoitukset ovat osittain osastokohtaisia, ja ne on syytä varmistaa ennen sairaalaan saapumista. Erityisesti riskiryhmiä hoitavilla osastoilla rajoituksia on enemmän, ja on myös tilanteita, joissa osastovierailu ei aina ole mahdollinen. Tällaisia osastoja ovat esimerkiksi tehohoidon, päivystyksen, syöpätautien ja vanhuspsykiatrian osastot.

Vierailu kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien potilaiden luona on kuitenkin mahdollista vierailuohjeita noudattaen.

Synnyttäjien luona voivat normaalitilanteessa vierailla puoliso tai tukihenkilö sekä perheen lapset. Valitettavasti lasten vierailut eivät ole nyt mahdollisia. Puoliso tai tukihenkilö saa kuitenkin osallistua synnytykseen ja oleskella osastolla kello 8.00 -20.00 välisenä aikana, mikäli hän on terve eikä häntä ole viranomaismääräyksellä asetettu karanteeniinMaskin käyttö on pakollista osastolla oleskelun ajan.

Vieraile sairaalassa vain täysin oireettomana

Älä vieraile sairaalassa, jos sinulla on edes lieviä tartuntataudin oireita, kuten kuumetta, yskää, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, maku- tai makuaistin muutoksia tai ripulia.

Enintään kaksi vierailijaa

Potilas voi ottaa vastaan enintään kaksi vierailijaa. Huomioi siis myös potilaan muut läheiset ja sovi heidän kanssaan vierailuaikataulusta.

Kriittisesti sairaan potilaan luona voi käydä useampia vieraita. Tällaiset vierailut on sovittava osaston henkilökunnan kanssa potilaskohtaisesti.

Suu-nenäsuojaimen / maskin käyttö on pakollista koko vierailun ajan

Suosittelemme, että käytät suu-nenäsuojusta tai maskia jo saapuessasi sairaalaan. Jos sinulla ei ole maskia, saat se saapuessasi osastolle.

Säilytä kahden metrin turvaväli, noudata ohjeita käsihuuhteen ja suojaimien käytössä

Muista säilyttää kahden metrin turvaväli muihin potilaisiin ja henkilökuntaan. Noudata henkilökunnan antamaa ohjeistusta turvavälin, käsihuuhteen ja suojaimien käytössä. Henkilökunnan tavoitteena on, että sairaalavierailusi sujuu mahdollisimman turvallisesti.

Kiitämme yhteistyöstä – meidän kaikkien terveyden ja turvallisuuden puolesta.