SataDiagin koronavirusdiagnostiikassa on poikkeuksellinen viive, vain kiireelliset näytteet pystytään tutkimaan tavoiteajassa

Tiedote 16.12.2021 kello 16:10

SataDiagin laboratorion koronavirusdiagnostiikassa (CV19InfRSV) on poikkeuksellinen 2 - 4 vuorokauden viive. Tämä johtuu näytemäärän nopeasta noususta kaksinkertaiseksi ja äkillisestä reagenssitoimitusongelmasta.

13.12 Amerikasta toimitettavaksi luvattu lähetys isoimman PCR-laitteen reagensseja ei saapunut johtuen logistisista ongelmista. Tänään on selvinnyt, että reagensseja saadaan vasta 21.12.2021.

Näytteiden analysoinnin mahdollisuutta muiden laboratoriotoimijoiden toimesta on selvitetty (niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta). Näytemäärät ovat kaikkialla nousseet siinä määrin suuriksi, että ylimääräistä kapasiteettia ei ole valitettavasti vapaana tai käytössä olevat näyteputket eivät sovi linjastoon.  

Laboratoriossa on onneksi käytettävissä useampia menetelmiä ja pienemmille laitteelle reagensseja on saatavilla, joten kiireelliset tutkimukset pystytään tekemään normaalisti. Tehostamalla näytteiden tutkimista myös öisin pyritään siihen, että vastausviive ei muodostuisi kohtuuttoman pitkäksi.

 

Mitkä näytteet ovat kiireellisiä?

Kiireellisiä tutkimuksia ovat sairaala- ja laitoshoidossa olevien potilaiden/asiakkaiden näytteet ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden näytteet. Näytteen ottajat merkitsevät näytepakkauksen päälle tiedon asiasta.  Muita pyritään tutkimaan niin pian kuin mahdollista. Soittaminen ei nopeuta vastuksen saamista.

 

Mitä muuta voidaan tehdä?

Kunnallinen palvelu on yleensä nopeaa ja hyvää, mutta mikäli tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on mahdollista kannattaa hakeutua näytteelle yksityispuolelle.

Lisäksi kotona voidaan tehdä kotitestejä vastauksen nopeuttamiseksi. Jos testi on positiivinen, tulee hakeutua PCR tutkimukseen ja olla yhteydessä kunnan koronaneuvontapuhelimeen, jotta tartunnanjäljitys voitaisiin aloittaa.

Vaikka kotitesti olisi negatiivinen sen turvin ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, mikäli oireet jatkuvat. Kotitestin luotettavuutta parantaa, jos se oireiden jatkuessa tehdään toistetusti useampana päivänä. Olennaista on, että oireisena pysytään kotona.