Satakunnan koronatapaukset lisääntyneet viime päivinä – useita tapauksia liittyen Baltic Princess risteilyyn 18.-19.6.2021

Tiedote 26.6.2021 kello 12:10

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri uutisoi aiemmin koronavirustapauksista liittyen Tallink Siljan Baltic Princess –risteilyyn 18.-19.6.2021. Samaan risteilyyn liittyen on todettu liittyvän Satakunnassakin jo kahdeksan tapausta. Näistä ainakin neljä tartuntaa on saatu suoraan risteilyltä ja loput neljä joko risteilyltä tai risteilyllä tartunnan saaneen lähipiiriin kuuluvalta. Mikäli olet ollut kyseisellä risteilyllä, suosittelemme hakeutumaan koronatestiin pienimmästäkin koronavirusinfektioon viittaavasta oireesta ja välttämään lähikontakteja tuloksen saamiseen asti.

Satakunnassa on tähän mennessä todettu kaksi Venäjältä peräisin olevaa jalkapallon EM-kisoihin liittyvää tartuntaa. Edelleen muistutetaan, että Venäjältä palanneiden on syytä hakeutua 72 tunnin näytteeseen palaamisen jälkeen ja vielä sen jälkeenkin on järkevää välttää suuria ihmisjoukkoja ja hakeutua uudelleen näytteelle oireiden ilmaantuessa.

Porin Murtosenmutkassa sijaitsevan Pilke-päiväkodin työntekijällä on tänään todettu koronavirustartunta. Henkilö on ollut tartuttavuusvaiheessa työssä kuluvalla viikolla. Tartunnanjäljitys on aloitettu Porin perusturvan tartuntatautihenkilöstön toimesta. Tässä vaiheessa altistuneita on arviolta 30 lasta pienempien lasten puolelta ja lisäksi 13 henkilökuntaan kuuluvaa. Kaikkiin altistuneisiin pyritään olemaan yhteydessä tämän päivän aikana.

Huolestuttava tapausmäärien nousu on tärkeää saada pysähtymään. Suurin osa viime viikkojen tapauksista on suoraan tai välillisesti liittynyt matkailuun. Näihin tapauksiin liittyy kuitenkin paljon altistuneita Satakunnassa. Altistuneet on määrätty karanteeniin, mutta uusia tautitapauksia näihin liittyen on edelleen odotettavissa.

Erityisesti ulkomaanmatkalta palaamisen jälkeen on syytä muistaa välttää lähikontakteja ja ihmisten tapaamista ennen 72 tunnin näytteen vastaamista. 72 tunnin kuluttua otettava testi ei vielä täysin poissulje koronatartunnan mahdollisuutta ja uuteen testiin pitää hakeutua, jos sen jälkeen ilmaantuu oireita. Maskinkäyttöä on syytä jatkaa suosituksen mukaisesti. Maskia ei ole syytä jättää pois tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Edelleen myös työpaikoilla on syytä käyttää kasvomaskeja, jos lähikontaktien välttäminen ei onnistu.