Satakunnan koronatilanne jatkuu vaikeana – aktiivinen näytteiden otto, kattava rokotteiden ottaminen ja varotoimien noudattaminen on tärkeää

Tiedote 10.10.2021 kello 14:59

Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä Suomen huonoin. Ilmaantuvuus on selvästi yli 200 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Altistuminen koronavirukselle on mahdollista missä tahansa ihmisten parissa liikuttaessa. Suurimmassa riskissä ovat luonnollisesti rokottamattomat tai vajaasti rokotetut.

Satasairaalan kirurgisella osastolla KIRO 3 on viime viikolla saattanut altistua Covid-infektiolle

Eilen illalla paljastui, että Satasairaalan kirurgisella osastolla KIRO 3 on viime viikolla ollut hoidossa kaksi potilasta, joiden Covid-19 infektio on tullut esiin hoitojakson jälkeen ja joiden tartunta on voinut tapahtua osastolla. Ensimmäinen potilaista oli ollut mahdollisesti tartuttavana osastolla 4.10.2021.Toinen potilas 4.-7.10.2021. Heitä on kuitenkin hoidettu osaston eri osissa, nk. punaisessa ja vihreässä moduulissa, molemmat sijaitsevat osaston nk. B-käytävällä (suoraan hissiaulasta katsoen).

Tapausten huonetoverit ja lähikontaktit on kartoitettu ja puutteellisen rokotesuojan omaavat on asetettu tai asetetaan karanteeniin 10-14 vuorokaudeksi (pidempi karanteeni koskee sairaala- ja laitoshuollossa olevia potilaita). Rokotetuista otetaan näytteet, eikä heitä aseteta karanteeniin, elleivät he ole sairaala tai laitoshuollossa edelleen.

Pidetään todennäköisenä, että ainakin jälkimmäinen tartunnoista on saatu osastolla. Koska henkilökunnan rokotekattavuus on hyvä ja kaikessa potilastyössä käytetään suojaimia, on todennäköistä, että tartunta on saatu joko toiselta potilaalta tai vierailijalta. Tartunnan lähde ei ole selvillä.

Tilanteen eilen illalla paljastuttua potilasliikenne kirurgian osaston KIRO 3 punaiseen ja vihreään moduuliin keskeytettiin tilapäisesti ja kaikilta hoidossa olevilta potilailta ja vuorossa olevalta henkilökunnalta otettiin näytteet. Ne osoittautuivat negatiivisiksi, joten potilasliikenne on voitu taas avata. Loput henkilökunnasta testataan tänään.  Laajempaa leviämistä osastolla ei siis ole todettu.

Ydinviestit tilanteesta:

1. Muistutetaan kaikkia terveydenhuollon ja hoivan yksiköitä, että koronanäytteet tulee ottaa matalalla kynnyksellä myös kesken hoidon, mikäli potilaalle tai asiakkaalle ilmaantuu koronavirusinfektioon viittaavia oireita.
  2. Sairaalassa tai laitoksissa vierailtaessa on käytettävä suu-nenäsuojusta ja noudatettava hyvää käsihygieniaa. Sairaaloiden vierailuohjeita tulee noudattaa, vieraita voi olla 2-3 läheistä.  Etenkin puutteellisen rokotussuojan omaavien henkilöiden on syytä välttää vierailuja sairaaloissa tai hoitolaitoksissa.
  3. Altistua voi tällä hetkellä Satakunnassa laajasti. Ohjeet testiin hakeutumisesta löytyvät Milloin ja missä koronanäyte otetaan? | Satasairaala. Testit otetaan joko terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, sairaalapotilaiden ja oman henkilökunnan osalta Satasairaalassa.

Sairaalahoidon tarve Satakunnassa on kasvanut: teho-osastolla on nyt kaksi Satasairaalan vuodeosastolla kymmenen Covid-19 potilasta

Satasairaalassa on nyt kaksitoista  koronapotilasta: Kaksi teho-osastolla ja kymmenen vuodeosastolla. Lisäksi terveyskeskusten vuodeosastoilla on neljä koronapotilasta. Ehdoton valtaosa potilaista on ollut rokottamattomia. Joukossa on myös muutamia iäkkäitä (noin 80 vuotiasta tai vanhempaa) henkilöä, joiden rokotusvaste voi olla heikompi ja sen on todettu hiipuvan muuta väestöä nopeammin.

Voit tehokkaasti suojautua vakavalta koronavirusinfektiolta ottamalla molemmat koronarokotteet. Samalla suojaat läheisiäsi ja työtovereitasi. Alle 12 vuotiaita lapsia suojataan parhaiten, kun heidän perheenjäsenensä rokotetaan. Erityisen tärkeää on, että kaikki sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät ottavat rokotteet kattavasti. Vain rokotteiden avulla yhteiskuntaa pystytään avaamaan ja tilannetta normalisoimaan.

Satakunnassa on voimassa koko väestöä koskeva laaja maskisuositus. Epidemian torjunta ja voimassa olevat alueelliset suositukset | Satasairaala