Satakunnan koronavirustilanne on selvästi huonontunut, varotoimia on tärkeää noudattaa

Tiedote 26.1.2021 kello 19.20

Satakunnan ja erityisesti Rauman seudun koronavirustilanne on selvästi huonontunut viikon aikana. Ensi torstaina alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmässä todennäköisesti todetaan Satakunnan olevan jälleen kiihtymisvaiheessa.

Tapauksia on sairaanhoitopiirin oman rekisterin mukaan kaikkiaan 480. Koronakartan perusteella 443. Tämän päivän löydökset eivät vielä ole kirjautuneet rekisteriin. On mahdollista, että huomenna koronakartalla tapausten paikkakunnat näkyvät väärin, sillä ulkomaalaisten, mutta Suomessa töissä olevien henkilöiden tiedot kirjautuvat paikkakunnalle, jossa testi on tehty. Näin ollen osa Rauman tapauksista saattaa kirjautua Poriin. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että kirjaukset menisivät oikeille paikkakunnille.

Tämän päivän koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 19.5 / 100 000 asukasta /14 vrk. Se on selvässä nousussa, vaikka on edelleen Suomen kolmanneksi alhaisin.  Koko Suomessa ilmaantuvuus on 71,8 / 100 000 asukasta / 14 vrk.

Tartunnanjäljitys on edelleen ripeää, tartunnanlähde selvillä noin 78 % tapauksista

Tartunnanjäljitys on Satakunnassa edelleen ripeää. Viime viikon aikana todettiin 27 tapausta. Tartunnanlähde selvisi 78 %:ssa tapauksista. Aiemmilla viikoilla tartunnanlähde on ollut selvillä yli 90 %:ssa tapauksista. Viime viikolla tartunnoista 35 % oli peräisin ulkomailta, parilla edellisellä viikolla ulkomaista alkuperää Satakunnassa oli yli puolet tapauksista. Satakunnan rajalla Varsinais-Suomessa Laitilan ja Pyhärannan puolella todettu vaikeutunut tilanne heijastuu Satakuntaan ja väestössä on nähtävissä merkkejä koronaväsymyksestä. Tartunnanjäljityksen perusteella viime viikolla Satakunnassa karanteeniin asetettiin 152 henkilöä.

Joukkoaltistuksista on tiedotettu erikseen. Eilen käynnistyi kontaktiselvitys Rauman telakalla, joka tänään laajeni edelleen. Telakan alihankintayrityksessä on nyt todettu 19 tapausta ja lisäksi noin 50 altistuneesta on otettu näytteet tänään. Tartunta on peräisin ulkomailta ja ainakin toistaiseksi levinnyt vierastyöläisten keskuudessa. Muuntoviruksen mahdollisuutta tutkitaan.  Rauman telakalla todettu 19 koronatartuntaa selvitys jatkuu

Satasairaalassa tilanne on rauhallinen

Satasairaalassa on tänään ollut hoidossa yksi potilas, teho-osastolla ei ole potilaita.

Satakunnassa on todettu kaksi uutta muuntoviruksen aiheuttamaa tapausta, näistä ei ole tiedossa leviämistä eteenpäin

Saimme eilen tiedon kahdesta uudesta muuntoviruksen aiheuttamasta tapauksesta Satakunnassa. Tyypitys on tehty jo 7.1.2021 otetuista näytteistä. Tapaukset liittyvät toisiinsa ja ovat peräisin ulkomailta. Näihin tapauksiin liittyi vain kolme altistunutta eikä tartuntojen ole todettu levinneen. Aiemmin Satakunnassa on todettu kaksi muuntoviruksen aiheuttamaa tapausta.

Jatkossa viruskantojen tyypityksen tulokset tulevat Helsingistä runsaassa viikossa. Näytteitä lähetetään jatkotutkimuksiin aktiivisesti THL:n ohjeiston mukaisesti.  Odotamme aiemmin lähettämiämme tuloksia vielä.

Jotta tilanne ei pahene, on erittäin tärkeää, että näytteisiin hakeudutaan viiveettä, sairaana pysytään kotona ja jo tutuksi käyneitä hygieniaohjeita noudatetaan. Kontaktien vähentäminen, turvavälit, hyvä käsihygienia ja maskin käyttö ovat edelleen avainasemassa. Kovasti toivotaan rokotemäärien kasvavan, jotta kunnat pääsisivät laajentamaan rokotuksiaan.